A 2015-ös eurócsatlakozási céldátum nem reális, ám Romániának legfeljebb 3-4 évet szabad késlekednie a közös fizetőeszköz bevezetésével, különben megtörténhet, hogy végleg kimarad a valutaunióból - jelentette ki kedden Traian Basescu román államfő a parlamentben tartott beszédében.

Románia már ma teljesíti a maastrichti kritériumok nagy részét: csökkenő költségek mellett jut forráshoz a helyi és a nemzetközi piacokon, a költségvetési hiányt sikerül stabilan 3 százalék alatt tartani, az árfolyam-ingadozás pedig nem haladja meg a 15 százalékot. A hitelkamatokra vonatkozó 3,7 százalékos plafont és az inflációs feltételeket a jegybankkal közreműködve a kormánynak relatív gyorsan sikerülne teljesíteni, így nem maradt más hátra, mint az állami vállalatokat piacképessé és nyereségessé tenni - tette hozzá Basescu.

Noha hivatalos csatlakozási céldátumot egyelőre nem tett közzé a bukaresti vezetés és a jegybank, a sajtóban megjelent kormányközeli források már korábban 2019-es csatlakozásról beszéltek.