Az OECD-ben csökkent a munkanélküliség januárban

Az OECD-ben csökkent a januári munkanélküliség decemberhez képest elsősorban amiatt, hogy az idei első hónapban mérséklődött a munkanélküliség az Egyesült Államokban és Japánban - közölte a párizsi székhelyű szervezet hétfőn.
MTI-Eco, 2010. március 8. hétfő, 17:23
Fotó:

A Gazdasági és Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) harminc tagországában a januári munkanélküliség 8,7 százalékra mérséklődött a decemberi 8,8 százalékról. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az Egyesült Államokban 9,7 százalékra, Japánban 4,9 százalékra csökkent a januári munkanélküliség, mindkét országban 0,3 százalékponttal decemberhez viszonyítva.

Januárban a 16 tagú euróövezeti munkanélküliség 9,9 százalék volt, harmadik hónapja nem változott, és 9,5 százalék a szélesebben vett Európai Unióban, ami megegyezett a decemberi szinttel.

Németországban a januári munkanélküliség már a negyedik egymást követő hónapban állt 7,5 százalékon. Franciaországban 10,1 százalékra nőtt a decemberi 10,0 százalékról.

Az OECD-országokon belül a legmagasabb munkanélküliség Spanyolországban volt januárban, annak ellenére, hogy 18,8 százalékra csökkent a decemberi 18,9 százalékról. Írországban volt a második legmagasabb munkanélküliség, ami 13,8 százalékra nőtt a decemberi 13,3 százalékról.

HOZZÁSZÓLÁSOK