Az olajárak is emelkednek a kínai pakk nyomán

A kínai gazdaságélénkítő csomag hatására felfelé ívelnek a nyersanyagárak
NAPI Online, 2008. november 10. hétfő, 12:41
Fotó:

A kínai gazdaságélénkítő csomag bejelentésének hatására több mint 5 százalékkal emelkedett a kőolaj világpiaci ára: a New York-i árutőzsdén a decemberi jegyzés elérte a 64 dollárt. A kínai gazdaság a világ második legnagyobb kőolajfogyasztója, a most nyilvánosságra hozott infrastruktúrafejlesztési és vállalkozásösztönző program tovább növelheti a nyersanyagéhséget. Az olajárak régóta nem látott erősödéséhez az is hozzájárult, hogy a Saudi Aramco a Koreába és Japánba irányuló decemberi szállítások csökkentéséről tett bejelentést.

Arról viszont egyelőre nem tudni, miképp reagálnak a hírre a legnagyobb olajexportáló országok. Tegnap Irán OPEC-küldöttségének vezetője még arról beszélt, hogy az egyre alacsonyabb világpiaci árak miatt az OPEC rendkívüli ülést fog tartani. A nem OPEC-tag Oroszország mindeközben megerősítette, hogy a venezuelai kérés ellenére sem hajlandó csökkenteni saját kibocsátását. A világpiacra kerülő orosz olaj mennyisége így is 25 százalékkal esett vissza ebben a hónapban, miután az exportilleték csökkentésének mértéke nem felelt meg a termelők várakozásainak.

A kőolaj mellett olyan alapvető nyersanyagok ára is megugrott hétfőn, mint a réz és a vasérc. Kérdés, hogy meddig tarthat ki a Kína által gerjesztett optimizmus, miközben a világgazdaság más tájain továbbra is egyre borúsabb a kép.

HOZZÁSZÓLÁSOK