A válságban az olaszok többsége nemet mond az euróra címmel jelent meg a jobbközép napilap saját felmérése, mely szerint egy évvel ezelőtt az olaszoknak még csak 40 százaléka volt elégedetlen az euróval.

"Az euró a bevezetése pillanatát kivéve sohasem élvezett népszerűséget, az emberek rögtön észrevették, hogy átverték őket (...), de húzták tovább az igát, még ha bosszankodva is (...), mostanra viszont megunták az eurót" - írta a felmérést kommentáló cikkében a volt főszerkesztő, Vittorio Feltri.

Az adatok szerint arra a kérdésre, hogy több mint tíz évvel a bevezetés után mennyire elégedettek az euróval, a megkérdezettek 40 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem elégedett. 34 százalék kevéssé elégedettnek mondta magát, 23 százalék eléggé elégedettnek, 3 százalék nagyon elégedettnek.

A felmérésben részt vevők 47 százaléka az mondta, hisz abban, hogy az euró húsz év múlva pénzügyi-gazdasági előnyt jelenthet. Az ezt válaszolók aránya tavaly még tíz százalékponttal magasabb volt.

Az Európai Unió iránti bizalmat firtató kérdésre 22 százalék azt mondta, semmi bizalma nincs az EU-ban. 24 százaléknak kevés a bizalma, 36 százalék bízik az unióban, 18 százalék pedig azt válaszolta, nagy a bizalma az EU iránt.

Az Il Giornale hangsúlyozta, hogy elsőként Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke fejezte ki kétségeit az euró hasznosságával kapcsolatban. Ugyanezt hangoztatja Beppe Grillo, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezére is. Ebben a kérdésben Berlusconi és Grillo miért nem egyesülnek? - tette fel a kérdést - fél évvel az európai parlamenti választások előtt - az olasz napilap. Hozzátette, a többség így meglenne az euró lecseréléséhez, csak politikai bátorság kell hozzá.