Nem éppen rövid előkészítés után végre létrejött az új cseh kormánykoalíció, amelynek pártjai január 6-án írják alá a kormányzásról szóló megállapodásukat. A szociáldemokraták, a kereszténydemokraták és a ANO párt az október végi előrehozott választások után hozta tető alá megállapodását. A szavazáson kis többséggel győztes Szociáldemokrata Párt elnöke, Bohuslav Sobotka a nyolcadik miniszterelnök lesz Csehországban az elmúlt tíz évben.

Az ANO-t vezető Andrej Babis milliárdos üzletember beülhet a pénzügyminiszteri székbe. A mágnás két éve alapított szervezete voltaképpen egy tiltakozó mozgalom, amelyet a korrupcióval átitatott politikai elittel szemben elégedetlenség emelt a hatalomba. A szavazást is azért kellett kiírni, mert Petr Necas jobbközép koalíciója megfigyelési és korrupciós botrányba keveredett.

2015

A koalíció próbája nem az idei év lesz - a felek rögzítették, hogy 2014-ben nem nyúlnak az adókhoz -, hanem a 2015-ös költségvetés kidolgozása. Miközben mindhárom párt elfogadta, hogy az EU elvárásának megfelelően tartják a háromszázalékos GDP-arányos hiányt, növelni akarják az infrastrukturális kiadásokat, hogy lendületet adjanak a recesszióból kilábaló gazdaságnak. Emellett emelni szándékoznak a nyugdíjakat, a gyermektámogatásokat és minden térítést megszüntetnének az egészségügyben.

A szokásos kérdés: miből. Az ANO-t vezető Babis üzletember múltjából fakadóan ellenzi a vállalati adók általános emelését. Ezért a 2015-ös büdzsé tervezésekor bizonyos speciális, meghatározott ágazatokat célzó közterhek bevezetésében találhatnak kompromisszumot a koalíciós pártok. A magyar olvasót nem lepi meg, hogy a kiszemelt adóalanyok a bankok és a közüzemi szolgáltatók lehetnek. Emellett visszafognák a Csehországban még létező kötelező magánnyugdíjpénztárakba átutalt tb-járulékokat.

Bukhatnak

A kormányprogram végrehajtásának valószínűsége nem nagy - idézte a Bloomberg tudósítása Jiri Pehet, a prágai New York Egyetem igazgatóját. A koalíció instabil lesz, mivel két pártból és egy protesztmozgalomból áll. Az alapvető állami intézmények és a politikai viszonyok ingatagsága minden bizonnyal fennmarad.

A piaci szereplőknek nem újak ezek a megállapítások: régen tudomásul vették, hogy a cseh belpolitika bizonytalan. Miután a cseh gazdaság mélyen beágyazott német szomszédjába, ez kevéssé zavarja őket, ami megmutatkozik az ország állampapírjainak népszerűségében. A tízéves kötvények átlaghozama az elmúlt tíz évben 3,8 százalék volt, miközben Lengyelország esetén 5,6 százalék, Franciaország esetén pedig 3,5 százalék volt ez a mutató.