Az osztrákok is követik a magyar módit

Más európai országokhoz hasonlóan általános dohányzási tilalom lép életbe az osztrák vendéglátó-ipari egységekben is 2018 májusától. Az erről szóló törvénytervezetet pénteken ismertette az osztrák egészségügyi és a gazdasági miniszter.
MTI-Eco, 2015. április 10. péntek, 18:07
Fotó: Reuters

A vendéglátóhelyeken kívül tilos lesz majd cigizni a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra.

A hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad majd felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek 2016 júliusáig önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményeket kaphatnak.

Sabine Oberhauser egészségügyi történelmi egészségmegőrző lépésnek nevezte a jogszabályt. A miniszter szerint a szabályzás kiterjed majd az elektromos cigarettákra is, mert ezek is függőséget okozhatnak, és az Egészségügyi Világszervezet nem zárta ki egészségkárosító hatásukat.

A több mint 144 ezer tagot számláló vendéglátó-ipari szakszervezet, a Vida üdvözölte a döntést, és reményét fejezte ki, hogy a legtöbb vendéglátóhely már 2018 előtt dohányfüstmentessé teszi a helységeit. Az Osztrák Hematológiai és Onkológiai Társaság elnöke áttörésnek nevezte a szigorítást.

Az Osztrák Gazdasági Kamara turizmusért felelős vezetője azt szorgalmazta, hogy a vendéglátóipari egységek a szállodákhoz hasonlóan szintén létrehozhassanak külön dohányzóhelyiségeket.

Egy 2012-es közvélemény-kutatás szerint az osztrákok csaknem harmada, a férfiak 38, a nők 27 százaléka dohányzik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oskovulet, 2015.04.10 22:19

Nevetséges. 38%??? Az ismerőseim között nincs nemdohányzó osztrák, pedig legalább százas a minta.
Ezek konkrétan betegek: MINDENHOL dohányoznak. 1 hete csütörtökön kifordultam egy AGIP benzinkútról, mert nem lehetett megmaradni, legalább 10 ember füstölt bent, mint egy utolsó kricsmiben. A bezinkutas beleszív a cigarettába, rám fújja a füstöt, és úgy fizetek. 2003-ban még előfordult, hogy a bankban (!!!) a banktisztviselő cigarettával a szájában szolgált ki - a Mariahilfer strasse-n.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.04.10 22:12

Egy hotel szivarszoba nelkul nem hotel, persze legalább konyakot szolgaljanak fel melle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html