Az új görög kormány nem kér segítséget Oroszországtól

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök nem kér segítséget Oroszországtól és folytatni kívánja a tárgyalásokat európai partnereivel egy új hitelmegállapodásról.
Inforádió, 2015. február 2. hétfő, 20:09
Fotó: Reuters

Alekszisz Ciprasz (képünkön), aki miniszterelnöki tisztségében elsőként Ciprusra látogatott el hétfőn, a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfővel tartott megbeszélést követő sajtóértekezleten leszögezte, hogy egyáltalán nem keres új támogatókat.

"Lényeges tárgyalásokat folytatunk európai partnereinkkel és hitelezőinkkel. Kötelezettségeink vannak velük szemben" - mondta a görög politikus arra a kérdésre válaszolva, hogy Görögország megpróbál-e segítséget kérni Oroszországtól, amely azt sugallta, hogy kész lenne megfontolni egy Athéntől érkező segélykérelmet.

Görögország nem képes önállóan hitelhez jutni pénzpiacokon és erős nyomás nehezedik rá, hogy hosszabbítsa meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Unió alkotta hitelezői trojkával kötött, február 28-án lejáró megállapodásokat. A Ciprasz-kormány azonban diplomáciai offenzívába lépett egy új, áthidaló egyezségért, amely lélegzetvételnyi időhöz juttatná, hogy fel tudjon ajánlani egy új hitelmegállapodást.

Ciprasz megismételte pénzügyminisztere, Jánisz Varufakisz felhívásait, miszerint szüntessék meg a hitelezői trojka és Görögország közötti tárgyalásokat, és váltsák fel az Athén és az európai uniós, illetve valutaalapos partnerekkel való közvetlen egyeztetésekkel. Véleménye szerint Európa számára "jól átgondolt és szükséges fejlemény" lenne, ha megszüntetnék a trojka ellenőrző szerepét Görögország felett. Mindazonáltal jelezte azt is, hogy a trojka tevékenységének megszüntetéséről tárgyalásokon kell megegyezni.

Ciprasz kedden már Olaszországba utazik, ahol a megszorító gazdaságpolitika ellen fellépő európai politikusok egyik vezéralakja, Matteo Renzi olasz miniszterelnök látja vendégül. Szerdán Francois Hollande francia államfő, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hallgathatja meg az új görög elképzeléseket. Nincs viszont még időpontja Ciprasznak Angela Merkel német kancellárhoz, akinek döntő szava lesz bármilyen új megállapodásról.

Bár Németország ellenáll egy új görögországi megállapodás javaslatának, Ciprasz hétfőn kijelentette, hogy az Európában kibontakozott vitahullám váratlan bátorítást jelent Athénnak, mivel az egyre inkább támogatja az irányváltás gondolatát. "Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen jelentős erők segíthetik az új kormányt egy új keret kidolgozásában és egy új irányvonal kijelölésében, és nemcsak Görögország, hanem egész Európa vonatkozásában, mert Európa válságban van" - mondta.

A görög kormányfő azt is leszögezte, hogy Görögország nem lép ki az euróövezetből. Hozzátette: hiba lenne azonban azt gondolni, hogy Görögország és Ciprus nem fontos az euróövezet stabilitásának szempontjából. "Az Európai Unió és az euróövezet csonka lenne déli szárnyán Görögország és Ciprus nélkül" - hangoztatta Alekszisz Ciprasz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zsolt5, 2015.02.03 00:42

@htszht: nekem a stílusa sokkal inkább az idióta Orbánhoz hasonlít. Nagy pofával mindenkinek meg akarja mondani a frankót, pedig jobban tenné, ha befogná a pofáját és a saját tolvaj háza táján nézne szét! Nem kellett volna mindent ellopni, számokat mismásolni és talán nem itt járnának. Attól mitől lesz jobb és kinek, hogy könnyítést kapnak, majd a hozzáállásukon nem változtatva semmit mennének a kitaposott úton, hogy Európa még 10 év múlva is a görög válsággal foglalkozzon?? Jól valagon kellene rúgni őket, hátha megjön az eszük! Vagy csinálják tovább a spórolós politikát vagy sülhetnek a zsírjukban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.02.02 21:16

@htszht: Igazad van, nem tudom mit vigyorog ez az idióta, nem oldódott meg semmi. A nagy szívás még csak most jön.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2015.02.02 20:23

Ez a Ciprasz egy igaz vigyori idióta. Gyurcsótàny 2.0....na majd ez is szemeket lövet majd ki...jobb esetben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html