Az ukrán szakadárok hármas pénzrendszert hoztak létre

Luhanszk és Donyeck bejelentette, hogy hármas pénzrendszert vezetnek be – hivatalosan használható területükön a hrivnya, a rubel és a dollár.
Napi.hu, 2015. március 9. hétfő, 12:10
Fotó: MTI/EPA

A kisebb pénzügyi műveleteket hrivnyában és rubelben, a nagyobbakat ezen túl dollárban hajtjuk végre - jelentette be Igor Plotnyickij, a luhanszki "népköztársaság" vezetője.

A LuganskInformCentre hírügynökség szerint azonban az emberek többsége rubel-alapú gazdaságot szeretne és nekik is ez a céljuk, de még túl sok ukrán valuta van ehhez forgalomban.

A kiskereskedelmi egységekben ezért az árakat hrivnyában és rubelben egyaránt fel kell tüntetni. Azon viszont a TASZSZ szerint gondolkodnak, hogy az árak stabilizálódása után a béreket, nyugdíjakat és szociális juttatásokat rubelben fizessék. A többvalutás rendszer szükségességét Plotnyickij az ukrán gazdasági blokáddal és a hrivnya drámai értékvesztésével magyarázta.

Donyeckben felvetődött egy saját pénz nyomtatásának lehetősége is, egyelőre azonban ezt a magas költségek miatt elvetették.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tomi31, 2015.03.09 12:30

Rubel és Hrivnya is brutális értékvesztést szenved el, Rubel sem jobb ilyen szempontból sokkal mint a Hrivnya.. Dollárral az a gond, hogy ehhez tartalékok is kellenek, mivel nem tartoznak a FED alá, vagy más erős jegybank alá, aki rendelkezne ehhez szükséges tartalékokkal, jovedelmeket nem tudják dollárban fizetni, de nagyobb műveleteket abban akarják akkor is amikor ezen két deviza rendkívül instabil és gyenge a dollárral szemben.. nem véletlen, hogy magyar kormány sem végzi ezen műveleteket Euróban.. éppen elég az, hogy gázt és üzemanyagokat dollárban és euróban kell fizetni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.09 12:12

...meg kellett volna adni az autonómiát ,késő ...autonómiát az európai őshonos kisebbségeknek !!!!!!!..dél-tirol-i mintára !!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html