Az Európai Parlament (EP) az uniós államadósságok közös finanszírozásának megoldására ösztönzi az Európai Bizottságot és a tagállamokat - közölte az EP magyar tájékoztatási irodája. A ma elfogadott állásfoglalás szerint átgondolt eszközök alkalmazásával elkerülhető, hogy a tagállamok egymás kárára szabaduljanak meg adósságuktól, így a közös finanszírozást nem kell többé tabuként kezelni. Az eurózóna sajátossága, hogy ugyan közös fizetőeszközzel rendelkezik, de közös kötvénypiaca még nincs.

A francia liberális képviselő, Sylvie Goulard által jegyzett állásfoglalás felszólítja a Bizottságot, hogy számoljon be megoldási javaslatairól, mellékelve azok bevezetésének ütemtervét is. Maga az állásfoglalás is megvizsgál néhány azonnal vagy középtávon bevezethető lehetőséget, illetve áttekinti a hosszabb távon megvalósítható, szerződésmódosítással járó opciókat.

Európai adósságtörlesztési alap létrehozását javasolják a képviselők

Középtávon végrehajtható lenne például az európai adósságtörlesztési alap létrehozása; a közös államkötvény- vagy eurókötvény-kibocsátás viszont már alapszerződés-módosítást tesz szükségessé.

A monetáris unióhoz további lépések kellenek

Az eurózóna abban a különleges helyzetben van, hogy ugyan közös valutája már van, de a közös kötvénypiac és költségvetési politika még hiányzik. Az euróövezet stabilitása ez utóbbiak megszületésétől függ - véli az EP.