Az USA 35 vezető külföldi politikus telefonjait hallgatta le

Harmincöt vezető külföldi politikus telefonhívásait hallgatta le az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.
MTI, 2013. október 25. péntek, 08:34
Fotó: Napi.hu

A vezető baloldali brit napilap online kiadásának csütörtök éjjel megjelent beszámolója szerint ez az értesülés is attól az egykori CIA- illetve NSA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az NSA és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A 29 éves Edward Snowden hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az NSA és a GCHQ egymáshoz kapcsolódó, kiterjedt megfigyelési programjáról.

A The Guardian az általa csütörtök éjjel megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának lehallgatása nem volt elszigetelt jelenség, sőt a most ismertetett újabb NSA-leirat tanúsága szerint a szolgálat "rutinszerűen" figyeli külföldi vezető politikusok telefonjait, és ehhez még segítséget is kér más amerikai hivatalok illetékeseitől.

A brit lap által közölt, 2006 októberében kelt dokumentum szerint az NSA "fogyasztói" - vagyis az amerikai kormányszervek, és olyan kormányilletékesek, akik megfordulnak külföldi politikusok társaságában - segíthetnék az ügynökség hírszerzési igazgatóságát "célba vehető" telefonszámok megszerzésében.

Az idézett leirat szerint például egy meg nem nevezett amerikai hivatalos személyiség nem sokkal a dokumentum kelte előtt 35 vezető politikus összesen kétszáz telefonszámát adta át az NSA-nek. Jóllehet ezek többsége valószínűleg nyíltan hozzáférhető forrásokból is beszerezhető, 43 telefonszám azonban addig ismeretlen volt az NSA számára - áll a bizalmas belső leiratban.
A dokumentumból kiderül az is, hogy az új telefonszámok figyelése révén az NSA még további telefonszámokhoz jutott hozzá, amelyeket szintén "munkába vett".

A leirat azonban elismeri, hogy e számok lehallgatásából "nem sok jelentésre érdemes hírszerzési információ származott".
A The Guardian az amerikai kormány véleményét kérte a legújabb leleplező dokumentumokról, washingtoni kormányilletékesek azonban a lap szerint nem fűztek érdemi megjegyzést az ügyhöz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.10.25 11:12

@Flexmaster:
Jól látod !!! Amikor februárban ((( burkoltan )))figyelmeztettem a kommentelöket,hogy a védelmet ki tudják kapcsolni,"""üldözési mániá-ban"""szenvedönek titulált több kommentelö !!!
Jó tanács:::Ellenörizd a SONAR-Schutz-od müködik-e ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Flexmaster, 2013.10.25 08:51

Ha tudom hogy mikor másnapos Gyuri a böllér, perszehogy akkor hívom ki szkanderozni.. semmi érdemi info... bááme...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Flexmaster, 2013.10.25 08:49

amikor a mi Gyuribácsink meg Viktorbácsink támadásról beszélt, mindenk kiröhögte.
Azután jött Angélanéni, először csak sokan röhögtek.
Most oda jutottunk hogy ilyen cikkeket olvasunk.
Most még azt írják, hogynemsok érdemi infot szereztek.
Haggyámá a keresztrejtvény a felétől megfejti magát
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html