Nem minden icipci biológiai lény gonosz

A Nemzetközi Űrállomás lakói között icipici élőlények is vannak, akik nem potyautasként jutottak fel Föld körüli pályára az űrhajósokon és tárgyaikon, hanem részt vesznek egy kísérletben, ami új utat nyithat az aszteroidák bányászatában.
Komócsin Sándor, 2020. május 16. szombat, 10:01
Fotó: Getty Images

Miközben a földön az emberek a koronavírussal harcolnak, jó tudni, hogy nem minden icipici biológiai lény ellensége az embernek. Nemzetközi Űrállomáson (ISS) olyan baktériumokkal kísérleteznek, amelyek a jövőben főszerepet kaphatnak az aszteroidák bányászatában - derül ki az Inside Science cikkéből. Egyikük a Bacillus subtilis nevet kapta, gyakran előfordul a Föld felszínén és az emberek bélrendszerében, és képes olyan környezetet teremteni, amiben hosszú ideig életképes maradhat. A Sphingomonas desiccabilis arról ismert, hogy képes az egyebek mellett a Marson is nagy mennyiségben található bazaltot porrá törni.

A legérdekesebb azonban a harmadik mikroszkopikus űrhajós, a Cupriavidus metallidurans, amely ellenáll a legmérgezőbb nehézfémes környezetnek is, és képes aranyat kiválasztani ebből a masszából. Nem meglepő, hogy ez az organizmus nukleáris reaktorok hűtőrendszerében érzi jól magát. Az ISS-en folyó kutatásokban nulla gravitáció és centrifugával előállított minimális gravitáció mellett vizsgálják a baktériumok viselkedését.

Űrbányászat

Az aszteroidák bányászatát általában úgy képzelik, hogy befogják a nyersanyagot, felhevítik, amíg meg nem olvad, majd szétválasztják azt, ami hasznos belőle és azt, ami nem. Erre építve a tudósok arról álmodnak, hogy a világűrben nyert fémből helyben építhetnek űrjárműveket, az így szerzett vizet pedig hidrogénre és oxigénre bonthatják, amit aztán üzemanyagként használhatnak. Ezzel jelentős súlymegtakarítást érhetnének el a földről indított űreszközökben.

A súlytalanság körülményei között azonban például a felhevített anyagok elemeinek szétválasztása komoly kihívást jelenthet, mert ezek normál esetben súlyuk alapján válnak szét. Emellett a hevítés sem egyszerű folyamat, mert igen magas hőfokokat kell elérni. A biobányászat, amelyben a baktériumok választják ki a nyersanyagból a fémet, egy csapásra megoldhatja ezeket a gondokat. A dolog nem ismeretlen: földi rézbányászat ötöde például ilyen típusú. Hátránya, hogy lassú. A szakértők szerint a következő 10 évben ennek ellére realitássá válhat a biobányászat.

Indulhat az űrturizmus
Nem csökkentette a tehetős emberek érdeklődését az űrturizmus iránt a koronavírus-járvány - derült ki a Virgin Galactic legfrissebb gyorsjelentéséből. Igaz ugyan, hogy a cég 60 millió dollár nettó veszteséggel zárta az első negyedévet, de a tőzsdei befektetők bíznak benne. Ez az egyetlen űrturizmussal foglalkozó cég, amelynek részvényeit bevezették a tőzsdére, és papírjai a január eleji 12 dollárról február 19-éig, a tőzsdei zuhanás kezdetéig 35 dollár fölé drágultak.

A Virgin SpaceShipTwo rakéta meghajtású járműve egy hordozó repülőgéppel száll fel, majd attól elszakadva 80 kilométeres magasságra, azaz űr határa fölé fogja felvinni utasait, akik megtapasztalhatják az óriási gyorsulást és a súlytalanságot is. A cég szeretné még idén felvinni az első az első űrturistákat. A jegy ára 250 ezer dollár (81 millió forint), és 400-an már letettek ebből egy 1000 dolláros előleget, jelezve szándékuk komolyságát. Ez mutatja, hogy bíznak abban, hogy a cég teljesíti ígéretét. Szakértők szerint a Virgin rakétatechnológiáját felhasználhatják a polgári repülésben a távoli pontok közti extragyors repülőgépeken.

HOZZÁSZÓLÁSOK