A pénzintézet szerint a konszolidációs lépések hiánya miatt az ország veszélyezteti az államadósság piaci forrásokból való finanszírozásának lehetőségét, és ennek következményei súlyosak lennének és azonnal hatnának. A Bank of Cyprus szerint "közvetlen veszély fenyegeti Ciprust, hogy csatlakozni kényszerül az Európai Unió támogatási mechanizmusához, bármilyen hátrányokkal is járjon ez".

Két héttel az egyik legfajsúlyosabb ciprusi bank szokatlanul szigorú kritikája előtt Athanáziosz Orfanidész, a ciprusi központi bank elnöke figyelmeztette a hatóságokat, hogy a költségvetési egyenleg javítását célzó azonnali intézkedések nélkül egyre valószínűbb a mentőcsomag. Az elmúlt héten két hitelminősítő is rontott Ciprus adóskockázati besorolásán. E lépésekre válaszol Sztefanosz Sztefanu kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy "a mentőcsomag kérése nem kész tény".

A hitelminősítői lépéseket többek között az motiválta, hogy július 11-én egy lőszerraktárban bekövetkezett robbanás tönkretette az ország legnagyobb villamos erőművét, illetve az, hogy továbbra is politikai patthelyzet van a költségvetési megszorítások kérdésében.

Végett vetne a fejőstehén politikának a fő hitelező

Ciprus hagyományosan távolt tartja magát a nemzetközi kötvénypiacoktól és nagyrészt a belföldi piacról finanszírozza adósságát. Legnagyobb hitelezője éppen az a Bank of Cyprus, amely hétfőn közvéleményben hangsúlyozta a helyzet tarthatatlanságát.

A pénzintézet arról tájékoztatott, hogy kész finanszírozni egyes állami projekteket, de ehhez hihető tervekre van szükség a közpénzügyek rendbetételére. Intézkedéseket sürgetett, hogy a piac számára egyértelművé váljon, Ciprus képes és elkötelezett valamennyi szükséges intézkedés meghozatalára, pénzügyeinek rendbetételére. "Valamennyi tétlenséggel töltött nap csak fokozza a problémát és a kockázatokat. Ezért kell lépni ma, nem holnap" - írta a bank értékelésében.

A ciprusi pénzügyminisztérium mindeközben arról tájékoztatott hétfőn, hogy az országnak december közepéig nincsen jelentősebb finanszírozási igénye és a hatóságok további lehetőségeket keresnek belföldi és nemzetközi pénzügyi források ezen időpont utáni lehívására. A minisztérium közlése szerint a december közepéig mindössze 650 millió eurót tesz ki a szigetország finanszírozási igénye.

Ezt erősítette meg az Európai Bizottság is, amely közleményben hívta fel a figyelmet, hogy egy ciprusi mentőcsomag "nincsen a tárgyalóasztalon". A brüsszeli szervezet arról tájékoztatott, hogy ciprus elkötelezett amellett, hogy költségvetési hiányát az idén 4 százalék, jövőre 2,5 százalék alá csökkentse. A közleményben úgy fogalmaz: "A Bizottság biztos abban, hogy a ciprusi hatóságok teljesítik kötelezettségvállalásaikat. Teljes mértékben el is várjuk, hogy megtegyék azt, ami szükséges".

A szervezet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nicosiai hatóságok a Bizottság teljes támogatását élvezik abbéli törekvéseikben, hogy konszolidálják pénzügyeiket és elindítsák a gazdasági növekedést.