Bányajárvánnyal küzdenek a csehek

Újabb tesztekkel igyekeznek behatárolni a csehországi "bányajárványt", miután az ország egyik utolsó szénbányájában a koronavírus-járvány gócpontja alakult ki.
Barabás Júlia, 2020. május 29. péntek, 11:56
Fotó: Pixabay

Csehországban ugyan folyamatosan csökken az ismertté vált koronavírus-fertőzések száma, ám az ország egyik utolsó szénbányájában kialakult gócponttal még komoly csatát vívnak az egészségügyi hatóságok - derül ki a Radio Praha cikkéből. A sziléziai Darkovban lévő bánya a lengyel határ közelében van, ennek megfelelően nehezíti a járvány elleni küzdelmet, hogy a csehek mellett lengyelek és szlovákok is dolgoznak ott.

Az 50 éve üzemelő bánya története eddig viszonylag szerencsés volt, egy 2015-ös metánkitörésen kívül nem volt komoly baleset, igaz, ebben hárman életüket vesztették. Május elején 17 koronavírus-fertőzöttet találtak a munkások között, ami egy hét alatt 150-re ugrott. Ezért a hadsereg alakulatait is be kellett vetni, hogy segítsenek elhelyezni a betegeket, illetve ellenőrizni az emberek mozgását..

A bánya nem szüntette be a termelést és a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy nem kell a környéket karanténba zárni, ám folyamatos teszteléseket folytatnak, amivel igyekeznek behatárolni a fertőzöttek körét. Az otthonmaradásra kötelezett emberek ellenőrzését okos karanténnal oldják meg, azaz a mobiltelefonjaik helyének meghatározásával határolják be, hogy hol tartózkodnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK