Becsey: meg kell szűnnie a kettős piaci mércének

Az Európai Unió (EU) által megoldandó problémákat nem lehet szimplán megszorító csomagokkal, vagy csak fejlesztési politikával kezelni, ezért olyan hosszú távú tagállami strukturális reformokra és programokra van szükség, amelyekkel egyben a költségvetési egyensúlyt is fenn lehet tartani - mondta Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken a parlamentben.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 16:58
Fotó:

Becsey Zsolt az EU költségvetési és pénzügyi bizottsági elnökeinek konferenciáján hangsúlyozta: fontos a nemzeti parlamentek szerepe a költségvetési tervezésben, és a végrehajtás ellenőrzésében is. Most másfél éves vita következik a következő pénzügyi irányelvről, a pénteki budapesti konferencián elhangzottakról az Európai Bizottságot és a Tanácsot is tájékoztatni fogják - fűzte hozzá.

Az államtitkár szerint a következő költségvetési időszakban nem lehet "első- és másodrendű" tagállamok között különbséget tenni, 2013 után meg kell szűnnie a "kettős piaci mércének". A forrásokat minden tagállam számára elérhetővé kell tenni, nemcsak a legfejlettebbeknek - emelte ki Becsey Zsolt.

A következő költségvetési irányelvnek remélhetőleg az EU 2020 stratégia lesz az alapja - mondta. Kifejtette: a tervezéskor két ellentétes irány érvényesül, nevezetesen, hogy az államoknak a költségvetési fegyelem betartása mellett kell visszaszorítaniuk a szegénységet.

Az államtitkár elmondta: a költségvetési tervezéssel párhuzamosan a belső piaci együttműködés elmélyítésével is előre kell haladni. Hozzátette: fontos a tagállamok közötti szolidaritás, egymás problémáinak - például a romakérdés, bevándorlók - elismerése.

Georg Fahrenschon bajor pénzügyminiszter is hangsúlyozta hozzászólásában, hogy a következő költségvetésnek az EU 2020 stratégián kell alapulnia, egyben kiállt amellett, hogy az EU-büdzsének továbbra is deficitmentesnek kell lennie. Elmondta: az uniós költségvetés keretösszegének a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százaléka körül kell mozognia.

Becsey Zsolt mellett Jutta Haug, az Európai Parlament politikai kihívások bizottságának elnöke is kiemelte: a 2014-2020-as költségvetési időszakban már nem engedhető meg, hogy az előző időszakhoz hasonlóan sok - 2007-2013 között több mint 30 - tagállami kivétel legyen a rendelkezések alól.

HOZZÁSZÓLÁSOK