Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután múlt hét kedden Bejrútot letarolta, hogy felrobbant egy műtrágyaraktár és több mint 220 ember meghalt a baleset következményeként heves tiltakozások kezdődtek Libanonban - amelyet a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság - már amúgy is padlóra küldött, hétfőn bejelentették, hogy lemond a libanoni kormány.

A döntésről a libanoni egészségügyi miniszter számolt be, mert a kormány egyetlen más tagja sem vállalta magára a feladatot.

Haszan Diáb libanoni kormányfő egyelőre nem nyilatkozott a kérdésről - írja az Euronews. Később a miniszterelnöki hivatal annyit közölt, hogy a miniszterelnök hétfőn este televíziós beszédet intéz a lakossághoz. Bennfentes források szerint nem sokkal korábban a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban. Többek közt a külügyminiszter távozott posztjáról, miután a nemzetközi pénzintézetekkel tárgyaló delegáció két tagja is felállt, döntését azzal indokolva, hogy képtelenség rávenni a kormányt bármiféle reformra.

A kormány már szombat este jelezte, hogy előrehozott választások kiírását tartják megoldásnak a politikai bizalomvesztésre. Végül ezt most nem várták meg és ügyvivő kormány alakulhat a következő időszakban.

Nem volt hosszú életű a libanoni kormány: januárban alakult meg a Hezbollah siíta szervezet és szövetségesei megállapodásával az új kabinet. Már előtte is hatalmi hiátus volt Libanonban: tavaly október 17-től kezdve január végéig tüntettek a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott az előző kormányfő, Szaad Haríri. A tüntetők többször összecsaptak a rohamrendőrökkel. A mélységesen eladósodott ország addig gyakorlatilag cselekvőképes kormány nélkül maradt.

Most ugyanide vezetett  a múlt heti robbanás, amely amellett, hogy lakhatatlanná tette Bejrút egy nagy részét, újra felszínre hozta az indulatokat, miután kiderült, hogy már többször figyelmeztettek a kikötőben tárolt veszélyes anyagokra, de azzal az állam semmit nem foglalkozott. Emiatt hatalmas tüntetések kezdődtek szombaton Bejrútban, ahol a tömeg a felelősök felkutatását és a politikai elit számonkérését követelte. Egyes csoportok a demonstrációk fő vonaláról leválva kormányzati épületeket támadtak meg, köztük a külügyminisztériumot.

Az ország helyzetét nehezíti, hogy a Hezbollah ugyan az országban kormánypárt, azon kívül viszont terrorszervezetként tartják számon. Libanonban jelenleg több százezer szíriai menekült él befogadótáborokban.