Bekavar az időjárás - megdrágulhat a kávé

A szokatlanul esős időjárás komoly károkat okozhat a kelet-afrikai kávétermésben, ami mérsékelheti a kínálatot, megdrágítva sokak kedvenc italát. Az időjósok azért ilyen biztosak előrejelzésükben, mert egy régtől ismert időjárási anomália okozza a bajt.
Napi.hu, 2015. szeptember 6. vasárnap, 14:27
Fotó: Reuters

A kialakulófélben lévő El Nino időjárási jelenség durva visszaesést okozhat a kávétermésben Ugandában, Afrika legnagyobb termelő országában, illetve a vele szomszédos Kenyában - jelentette a Bloomberg. Az El Nino a Csendes-óceán egyenlítői része felett alakul ki a forróság hatására. A világ egyes részein szárazságot okoz, míg máshol özönvizeket okoz. Az utóbbiak közé tartozik Afrika keleti partvidéke.

Amerikai időjósok a legerőteljesebb El Ninóra számítanak a vele kapcsolatos statisztikai feljegyzések kezdete, 1950 óta. Az időjárási anomália Kelet-Afrika egyes részeire felhőszakadásokat hozhat, ami Ugandában, Kenyában, Tanzániában, Rwandában és Burundiban komoly áradásokat okozhat. Az ENSZ humanitárius segélyszervezetei komolyan veszik a figyelmeztetéseket, ezért kiadták a saját vészjelzéseiket.

Mi lesz a virágzással?

Az ugandai és kenyai kávéipari hatóságok úgy vélik, hogy a heves esőzések kárt okozhatnak az idei termésben. A magas páratartalommal összefüggő növénybetegségek gyakoribbak lehetnek a szokásosnál. Ezenfelül a farmereknek gondjuk akadhat a gyomok eltávolításával és a metszéssel is - mondta Grenville Kiplimo Melli, a Kenyai Kávéigazgatóság ideiglenes kávéigazgatója. Attól tartunk, a rossz idő tönkreteheti a virágzást - tette hozzá.

Uganda több mint hárommillió zsák (egy zsák 60 kilogramm) kávét exportált tavaly október és idén július között. Ezzel a hetedik helyen áll a világ kávéexportőreinek rangsorában. Kenya 616 ezer zsákot értékesített, amivel Afrika negyedik legnagyobb exportőre. Sajátos módon a túl sok csapadék a kávé termésének megfelelő kiszáradását is késleltetheti. Emellett a magasabb területeken termő arabica fajtában a földcsuszamlások tehetnek kárt.

Jótékony szárazság

Az arabicát júliustól februárig, a gyengébb minőségű robustát október és december között takarítják be Ugandában. Kenyában a szokásosnál több esőt jósolnak a meteorológusok az októbertől decemberig tartó esős évszakban. Ezt rövid zivatarok követhetik januárig az ország kávétermő területein. Ezzel elvész az a normál esetben száraz évszak, amikor a jótékony napsütés megfosztja víztartalmuktól a kávészemeket.

Tanázniában jobbnak ígérkezik a helyzet. A termelési ciklus emelkedő ágában lévő farmerek ötven százalékkal növelhetik termelésüket - véli Primus Kimaryo, a Tanzániai Kávétestület kávéminőségért felelős igazgatója. Szerinte az ország termőterületeit nem fogja érinteni a több eső, mivel az az ország tengerpartjain várható. Tanzánia 601 ezer zsák kávét exportált október és július között.

Tegnap a vészjósló előrejelzések ellenére még csökkent a decemberi szállítású arabica kávé tőzsdei jegyzése az USA-ban. Fontonként 1,6 százalékkal, 1,223 dollárra esett az ár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.09.06 17:50

Nem kell kavezni es akkor tokmindegy mennyibe kerul. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.06 15:35

Harminc éve hallottam először az El Nino jelenségről. Fontosságához képest nincs egyértelmű irodalma, a Wikipédia is csak néhány sorban foglalkozik vele:

https://hu.wikipedia.org/wiki/El_Ni%C3%B1o

A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén.[1] Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig az óriási esőzéseket okozhat. Az El Niño előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi.

Nem valószínű, hogy halászok a jelenség Afrika időjárására való hatással is foglalkoztak volna. Az viszont előfordult, hogy félremagyarázott fizikai jelenséget használtak fel a globális időjárás
változásának megmagyarázásához.
(Szó volt pl. India teheneiről is, ilyen értelemben).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.09.06 15:11

Már a háttérhatalom sem tudja eldönteni, hogy sok esik-e vagy kevés:

http://www.napi.hu/cimkek/sz%C3%A9n-dioxid-kibocs%C3%A1t%C3%A1s/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.09.06 14:28

Nem megdrágulhat, hanem már meg is drágult.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html