Bekeményít Merkel

A német kormány az ankarai vezetéssel szembeni keményebb fellépés jegyében a Törökországba irányuló fegyverszállításokat is leállítja - értesült a Bild című német lap.
Szepesi Anita, 2017. július 21. péntek, 11:24
Fotó: Pixabay

Pénteki beszámolója szerint a szövetségi kormány felfüggesztette valamennyi törökországi hadiipari üzleti projektet. A legutóbbi nyilvános adatok szerint a kormány a január-áprilisi időszakban 57 engedélyt adott ki törökországi hadiipari exportra, az ügyletek összértéke mintegy 22 millió euró (6,8 milliárd forint) - írta az MTI.

Törökország ezzel a negyedik helyen állt az EU-n kívüli NATO-partnerek, és a hadiipari együttműködésben a NATO-tagországokkal egyenrangúként kezelt EU-n kívüli államok sorában.

A kormány a hadiipari export január-áprilisi alakulásáról szóló jelentésében kiemelte, hogy "korlátozó jellegű és felelősségteljes" politikát folytat. Így a kiviteli engedélyekről szóló döntések mérlegelésében kiemelt súlya van az emberi jogok helyzetének a fogadó országban, és a főszabály szerint elutasítják az engedélykérelmet, amennyiben megfogalmazódik az az "alapos gyanú", hogy az értékesíteni tervezett termékeket "belső elnyomásra vagy az emberi jogok másmilyen folytatólagos, rendszerszerű megsértésére használhatják".

A szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki pártjai éppen erre hivatkozva régóta sürgetik a törökországi fegyverszállítások leállítását.
A német és a török kormány viszonya a tavalyi törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés csütörtökön irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.

Az új politika keretében elsőként frissítették a Törökországba utazóknak szóló külügyminisztériumi információkat, figyelmeztetve, hogy bárkit bármikor önkényesen megfoszthatnak szabadságától, ezért fokozott óvatosságra van szükség. Továbbá napirendre vették a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalások felülvizsgálatát.

A koalíciós pártok teljes egyetértésben határoztak az irányváltásról. Ezt jelzik a pénteki nyilatkozatok is. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség egyik legtekintélyesebb politikusa a Bildnek azt mondta, hogy a török hatóságok önkényesen letartóztatnak embereket és nem tartják be a konzuli segítségről szóló legalapvetőbb szabályokat sem.
Ez "arra emlékeztet, hogy miként működött egykor az NDK" - mondta Wolfgang Schäuble.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről Heiko Maas igazságügyi miniszter hozzátette: mindenkinek önállóan kell dönteni arról, hogy beteszi-e a lábát Törökországba.

Azt viszont mindenkinek tudnia kell, hogy "aki elutazik Törökországba, sajnos nem egy jogállamban fogja eltölteni a szabadságát" - mondta a német igazságügyi miniszter.

Kép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK