Boris Vujcic jegybankelnök kedden Zágrábban újságíróknak úgy nyilatkozott: a javulás leginkább az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom növekedésének köszönhető.

A gazdasági növekedés fő mozgatója a következő két évben a személyes fogyasztás és a beruházás lesz - fogalmazott a jegybank elnöke. Hozzátette: az adóreform további pozitív hatást gyakorol a személyes fogyasztásra, ezért 2017-ben 0,7 százalékos, míg 2018-ban 0,6 százalékos gazdasági növekedést generál.

Vujcic úgy véli: a személyes fogyasztás növekedése jövőre az infláció növekedését idézi elő, ezért várhatóan 1,6 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak.

"Ennek fő oka a behozatali infláció, az energiahordozók árnak növekedése, a pénzromlás az eurózónában, valamint a dollár erősödése az euróhoz és így a kunához képest" - hangsúlyozta.

A HNB előrejelzése szerint ebben az évben 1,8 százalékkal nő a foglalkoztatottság, míg a munkanélküliség ráta valamivel több mint egy százalékponttal csökken. 2017-ben a foglalkoztatottság 1,5 százalékkal nő, a munkanélküliség pedig 14 százalék alá csökken a jegybank szerint.

Vujcic szerint, ha az államadóság a tervezett bruttó hazai össztermék (GDP) 83,5 százalékára csökken, az kivezetheti Horvátországot a túlzott deficit-eljárásból.

A jegybank elnök utalt arra, hogy Horvátország gazdasága ciklikus fellendülésben van, a rés a lehetséges és a valós GDP között pedig bezáródik 2017-ben.

"Ez annyit jelenti, hogy a GDP nem tud majd a jövőben ilyen ütemben növekedni, csak strukturális reformok végrehajtásával" - magyarázta, ezzel kapcsolatban a közigazgatás, valamint a munkaerőpiac reformját, továbbá az állami tulajdonban lévő vállalatok átszervezését említette.