2011-re a jegybanki elemző stáb 2,5-2,8 százalékos növekedéssel, 1,7-2,0 százalékos inflációval és a munkanélküliség lassú csökkenésével számol.

Az elnök szerint a vártnál gyengébb első negyedéves teljesítményt a hadi kiadások csökkenése, az exportkereslet gyengülése és a kedvezőtlen időjárás indokolja. Ezek hatása azonban csupán átmeneti, nem úgy mint az építőipar gyengélkedéséé - tette hozzá.

Bernanke arra kérdésre válaszolva, hogy mit értenek az alatt, hogy az irányadó rátát tartósan alacsony szinten kívánják tartani, mindössze annyit mondott, hogy nem tudja, hogy mikor kezd el szigorítani a Fed. Egyúttal megismételte a közleményben szereplőket: az alacsony kapacitás-kihasználtság, a mérséklet infláció és a stabil inflációs várakozások miatt az irányadó ráta tartósan alacsony lesz.

"A pénzügyi deficit nem tartható fenn hosszabb távon" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Ben Bernanke, és figyelmeztetett, hogy a cselekvés hiánya "jelentős következményekkel" jár az életszínvonalra és az ország gazdasági stabilitására. Reménykeltőnek nevezte ugyanakkor, hogy a republikánus és demokrata párti politikusok bizonyították, hogy meg akarják oldani a problémát. Ahhoz azonban még hosszú utat kell megtenni, hogy helyreálljon a költségvetési egyensúly - jósolta.

Bernanke - mint mondta - "hisz benne, hogy az erős és stabil dollár érdeke az Egyesült Államoknak és a világgazdaságnak is". Véleménye szerint a dollár erejét azzal lehet biztosítani, ha megteremtik az erős gazdasági alapjai feltételeit.

"Ha azt tesszük, amit kell a kettős feladatunk végrehajtáshoz, vagyis biztosítjuk az árstabilitást és a maximális alkalmaztatást, akkor ezzel létrehozzuk a fundamentumokat, amelyek segíteni fognak a dollárnak középtávon" - mondta.

Bernanke megerősítette, hogy még legalább két kamatdöntő ülésre lesz szükség, mielőtt emelkedhetnek a kamatok. A következő két ilyen ülés júniusban és augusztusban lesz, vagyis csak utána következik a revízió.