A Federal Reserve elnöke szerint a döntéshozók előtt álló legfontosabb feladat ma a pénzügyi stabilitás helyreállítása. Amennyiben az Obama-kormány és a Fed közös erőfeszítései sikerrel járnak, és bankrendszer instabilitása jelentősen lecsökken, valós esély nyílhat arra, hogy a jelenlegi recesszió akár 2009-ben is véget érhet, azaz a következő év már a talpra állás jegyében telhet - mondta a Ben Bernanke a szenátus banki bizottságának mai meghallgatásán.

A Fed elnöke szerint a gazdasági ösztönzőcsomag és a soha nem látott alacsony kamatszintek a növekedés beindítását szolgálják, amennyiben az energiaárak továbbra is alacsonyak maradnak a lakossági költés is erősödhet, így az egyetlen megoldandó kérdés a pénzügyi kondíciók javítása marad. A nagy világválság megoldási lehetőségeiből doktoráló, egyetemi pályafutása során ez ügyben kutatásokat is végző monetáris szakember szerint a növekedés újraindításában fontos szerepet játszik majd a Tim Geithner pénzügyminiszter által bejelentett banki mentőcsomag, amely elsősorban a hitelezés újraindítását célozza meg.

A Fed nyíltpiaci tanácsa szerint 2010-ben már egészséges, 2,5 százalékos növekedésre számít, míg 2011-re még ennél is erőteljesebb, 5 százalékos GDP-bővülésre számít. Bernanke nem osztja maradéktalanul kollégái optimizmusát, a Fed elnöke szerint a depresszió veszélye még mindig ott lebeg az amerikai gazdaság felett, annak ellenére, hogy a gazdaság motorjának újraindulása tűnik jelen pillanatban a valószínűbb forgatókönyvnek.

Bernanke a kongresszusi meghallgatáson elmondta: az üzleti és a fogyasztó bizalom továbbra sem állt helyre, annak ellenére sem, hogy mind a törvényhozás, mind a kormány jelentős intézkedéseket tett a piacok helyreállítása érdekében. Bár a Fed elnöke pozitívan értékelte a hitelpiacok működésében beállt változást a szeptemberi mélypont óta, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy sok piac működését továbbra is komoly veszélyek fenyegetik.


A Fed-elnök szerint a TARP és más toxikus eszközök elkülönítésére létrehozott programok idővel tovább növelik a pénzintézetek és a pénzpiacok stabilitását, hosszú távon pedig növelik a bizalmat és segítik a hitelpiacok likviditásának helyreállítását. Ezek - tette hozzá Bernanke - mind segíthetik a gazdaság talpra állását.


Amennyiben a kormány intézkedései meghozzák a maguk gyümölcseit, már 2009 végén, 2010 elején beindulhat a növekedés - figyelmeztetett Bernanke, hozzátéve, hogy amennyiben a központi gazdaságélénkítés kudarcot vall - a Fed elnöke erre is reális esélyt lát - a lefelé mutató kockázatok túlsúlya további lejtmenetet eredményezhet, sőt, egyenesen depresszióhoz vezethet.