Berontana az eurózónába Bulgária

Bulgária mielőbb be akar lépni az ERM 2-be, az euró előszobájába.
NAPI, 2009. július 31. péntek, 11:41
Fotó:

Bulgária novemberben benyújtja kérelmét az ERM 2 árfolyam-mechanizmusba való belépésre - közölte Simeon Djankov, az új kormány pénzügyminisztere. A levát jelenleg is rögzített árfolyamon váltják euróra, ez annyiban változna meg, hogy az ERM 2-ben eltöltendő két év alatt ehhez képest plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhatna az árfolyam. A jegybank ugyanakkor korábban jelezte, hogy nem hagyná elmozdulni a bolgár valutát a centrumtól.

Bulgária még 2007-es uniós csatlakozásakor meg akart indulni az euróbevezetés rögös útján, de magas inflációja ezt nem tette lehetővé. Az árakat egyébként éppen a rögzített árfolyam nyomja felfelé, mert nem engedi leértékelődéssel kiegyenlítődni az eurózóna és az ilyen árfolyam-mechanizmust használó országok árszínvonalát.

A 39 éves Djankov korábban a Világbanknál dolgozott. Pénzügyminiszteri működésének első négy napjában mínusz 6,3 százalékra rontotta az ország GDP-csökkenésére adott korábbi kormány-előrejelzést.

Ha Bulgária teljesíti az euróbevezetés formális követelményét, akkor olyan ország kerülhet az eurózónába, amelyet az Európai Bizottság elmarasztalt a korrupció irdatlanul magas szintje miatt - egy időre még az uniós források kiutalását is leállították a visszaélések nyomán -, életszínvonala pedig a legalacsonyabb ez EU-ban.

A Fitch Ratings hitelminősítő legutóbbi előrejelzése szerint Észtország, Litvánia és Lengyelország 2013-ban, Csehország, Lettország és Magyarország 2014-ben, Bulgária és Románia 2015-ben vezetheti be a közös európai valutát.

HOZZÁSZÓLÁSOK