Betétesek rohannak a bankba a pénzükért

Ukrajna egyes körzeteiben megrohamozták a bankokat a betétesek, a tömegeges pénzkivétel miatt napokon belül összeomolhat az ország pénzügyi rendszere - nyilatkozta Leonyid Kucsma elnök.
Böröcz Petra, 2004. december 1. szerda, 11:13
Fotó:

Az ukrán jegybank korlátozta a dolláreladást a vállalatok és a magánszemélyek részére egyaránt: a napi maximum ezer dollár készpénzben és 50 ezer dollár nem készpénz formájában. A központi bank továbbá utasította a bankokat, hogy állítsák le a betétek határidő előtti kifizetését. A vállalatok havonta csak 80 ezer hrivnyát vehetnek ki a bankokból a munkabéren és bizonyos működési költségeken felül. december 31-éig érvényes az a rendelkezés, amely napi 1 500 hrivnyára (282 dollár) korlátozza a bankautomatákból való kivételt.
Ukrán sajtóértesülések szerint naponta 4 millió dollárral csökkennek az ország külkereskedelmi bevételei, emellett a beérkező áru mennyisége is mérséklődik. A jegybank eddig 400 millió dollárt fordított a 10 milliárdra rúgó devizatartalékból a hrivnya védelmére. A politikai bizonytalanság az adóbevételekre is negatív hatást gyakorol: az elnökválasztás óta egy milliárd hrivnya adóhátralék halmozódott fel, és 25 százalékkal csökkentek az vámbevételek.
A Standard&Poor's a bankrendszer összeomlására figyelmeztetett, amennyiben eszkalálódik a politikai válság. Tagnap érkezett Kijevbe Javier Solana, az EU külpolitikai képviselője, hogy mediátorként segítse elő a békés megoldást. Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor a nemzetközi nyomásgyakorlás lehetőségére figyelmeztette az ukrán elnököt.

HOZZÁSZÓLÁSOK