Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tilalom, amely az Európai Unió vonatkozó javaslataira alapul, kiterjed majd más egyszer használatos műanyagokra, így a szívószálakra, az italkeverőkre és a léggömböket tartó nyélre is - írta a 24.hu az MTI-re hivatkozva.

A célom az, hogy amennyire csak lehet, megtisztítsuk a tengeri környezetet - indokolta a döntést Sergio Costa környezetvédelmi miniszter a Costa a La Repubblica című olasz napilapnak adott interjújában. Ennek érdekében először az egyszer használatos műanyagok mennyiségét kell csökkenteni.

Májusban az Európai Bizottság az eldobható műanyag tárgyak európai uniós betiltására szólított fel, hangsúlyozván, hogy a tengerekben lévő szemét több mint 80 százalékát a műanyag teszi ki.

Az olasz tárcavezető bejelentette azt is, hogy 2020-tól megtiltják, hogy a halászhajók visszadobják a hálóikba került hulladékot a tengerekbe, és tilos lesz a mikroműanyag-szemcséket tartalmazó kozmetikai termékek forgalmazása is. Az intézkedéscsomagot magában foglaló törvény már szinte kész van, a kormánynak kell elfogadni és a parlamentben megszavaztatni - tette hozzá a miniszter.

A mikroműanyagok kicsiny, öt milliméternél rövidebb műanyagszemcsék, amelyek szennyezik a tengereket és amelyeket a víztisztítók sem képesek kiszűrni a vízből. Nagy veszélyt jelentenek a tenger élővilágára. A kozmetikai ipar a mikroműanyag-szemcséket az arc- és fogkrémekhez alkalmazza dörzsölő hatása miatt.

A kép forrása: Shutterstock.