Hamarosan leáll Európa motorja?

Öt és fél éve a leglassúbb növekedési ütemet mutatta januárban az euróövezeti gazdaság teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kedden publikált elemzése szerint.
Domokos László, 2019. február 5. kedd, 11:09
Fotó: Napi.hu - Hornyák Dániel

Az előzetes 50,7 pontnál magasabbnak bizonyult, 51,0 pont lett az euróövezeti feldolgozóipar januári kompozit beszerzési menedzserindexe (bmi), de 0,1 százalékponttal alacsonyabb a decemberi 51,1 pontnál.

A kompozit bmi a feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatók összesítésével készül. Januárban a kompozit bmi már sorban az ötödik hónapja csökkent és öt és fél éves mélypontot ért el - írta az MTI.

Az euróövezet szolgáltatóiparának szintén kedden publikált végleges januári beszerzésimenedzser-indexe szintén jobb lett az előzetes értéknél és nem változott a decemberihez képest. Az index előzetes értéke 50,8 pont volt, a végleges januári érték pedig 51,2 pont lett, megegyező a 49 havi mélypontra jutott decemberivel.

Az euróövezeti feldolgozóipar még múlt pénteken publikált bmi-jének végleges értéke januárban az előzetessel megegyező 50,5 pontra csökkent a decemberi 51,4 pontról. A mutató januárban már sorban a hatodik egymást követő hónapban csökkent és 2014 novembere óta a legalacsonyabb értéken állapodott meg.

A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Januárban a spanyol gazdaság érte el a legjobb teljesítményt az euróövezetben 54,5 pontos, héthavi csúcsra emelkedő kompozit bmi-vel. Az írországi érték havi mélypontra, 53,3 pontra csökkent, a német 52,1 ponton két hónapja a legjobbnak bizonyult, az olasz 48,8 pontra, 62 havi mélypontra, a francia 48,2 pontra, 50 havi mélypontra csökkent.

Gyenge lábakon kezdte az évet az euróövezeti gazdaság, a javak és szolgáltatások iránti csekély kereslet miatt a növekedés stagnálás közeli állapotba jutott - foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A bmi-adatok alapján 0,1 százalékos negyedéves növekedésre lehet számítani az első negyedévben, 2013 óta a leggyengébbre, így valószínű, hogy az 1,5 százalékos 2019-es GDP-növekedési előrejelzést lefelé kell majd módosítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK