Bojkottálják az USA-ban a francia árukat?

Az amerikai sajtóban erősödnek a francia áruk bojkottjára buzdító hangok, sőt már a törvényhozók is azon törik a fejüket, hogyan torolhatnák meg Franciaország szembeszállását az USA iraki politikájával.
NAPI, 2003. február 21. péntek, 12:55
Fotó:

Újabb transzatlanti kereskedelmi háborúval fenyeget, hogy az Egyesült Államokban mind többen vélik úgy: Franciaország elárulja szövetségesét, amikor szembeszegül az USA iraki politikájával. A francia áruk ellen bojkottot követelő sajtótámadások után tegnap mozgásba lendültek a törvényhozók is, akik elsősorban a bojkott törvényes lehetőségének megteremtésére koncentrálnak.

A francia árukkal szembeni bojkottra válaszul Brüsszel nyilván tiltakozást jelentene be a Kereskedelemi Világszervezetnél (WTO), s az bizonyosan elítélné az Egyesült Államokat. A francia exportnak az Európai Unió után második legnagyobb piaca az Egyesült Államok. Bár a 2001-hez képest az USA-ba irányuló francia export tavaly 8,7 százalékkal, 26 milliárd euróra csökkent és az import 13 százalékkal, 25,7 milliárd euróra esett, ebben a relációban Párizs mintegy 300 milliós szufficitet ért el - írta a Dow Jones.

Dennis Hastert republikánus házelnök közölte, hogy az akcióval elsősorban a francia bort és ásványvizet kívánják célba venni. Az ABC News szerint az USA a legtöbb ásványvizet Franciaországból importálja: 2001-ben 147 millió liter volt a behozatal. Hastert új törvényjavaslata olyan egészségügyi feltételekhez kötné az importot, amelyeket a rendkívül népszerű Evian, Perrier és a többiek nem tudnak teljesíteni. Ebben az esetben ugyanis nem lehetne bojkottal vádolni az USA-t.

Újabb fejlemény, hogy egy törvényhozó tegnap a párizsi légi show-tól való távolmaradásra hívott fel. A repülőgépgyártás és a hozzá kapcsolódó iparágak legnagyobb nemzetközi seregszemléje kétségtelenül megsínylené az amerikaiak távolmaradását, de ez vissza is üthet. Bár a legnagyobbak, például a Boeing az ilyen alkalmakkor csak bejelenteni szokták üzletkötéseiket, azok valójában már befejezett tények, a kisebb gyártókat viszont az amúgy is szűkülő piacon veszélyes helyzetbe hozhatja távolmaradásuk.

Szenátorok egy csoportja határozati javaslatot készül beterjeszteni, amelyben köszönetet mondanak annak a 18 európai országnak, amely Franciaországgal és Németországgal ellentétben az Egyesült Államok mellé állt. A washingtoni kormány ugyanakkor a feszültség enyhítése érdekében korábbi terveivel ellentétben egyelőre nem nyújtja be panaszát a WTO-hoz az Európai Unió ellen, amiért az tiltja a genetikailag módosított mezőgazdasági termékek bevitelét - értesült a BBC. Francois Loos francia külkereskedelmi miniszter mindenesetre bizakodó: szerinte sem az amerikai kormány, sem az üzleti élet vezetői részéről nem fenyegeti bojkott a francia árukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK