Az ifjabb Berlusconi adja ki a milánói Il Giornale című napilapot, amely 2005-ben közzétette egy lehallgatott beszélgetés részletét; ebben egy tőzsdei felvásárlási kísérletről volt szó, amelynek során az Unipol biztosító próbálta megszerezni a Banca Nazionale del Lavoro (BNL) bank többségét. A párbeszéd Giovanni Consorte, az Unipol elnöke, valamint az akkori vezető baloldali párt, a DS titkára, Piero Fassino között zajlott le 2005 decemberében, rögzítői pendrive-on adták át a 2006-os parlamenti választásokra készülő Berlusconinak. A baloldal érintettségéről árulkodó mondatokat hiába publikálták, a Berlusconi vezette jobboldal akkor veszített - neki pedig most azért kellene bűnhődnie, mert az Unipol-kísérlet állása hivatali titoknak minősült. (A BNL később végül a BNP Paribas tulajdonába került.)

Attól senkinek nem kell tartania, hogy az olasz jobboldal vezére most rögtön rács mögé kerül, hiszen a fellebbezési processzus évekig is eltarthat, azalatt pedig szabadlábon védekezhet. Berlusconi egyébként tavaly októberben már kapott egy évet első fokon adócsalásért, és még legalább két ítélet vár rá.

Március 18-án születhet döntés arról, hogy a most 76 éves politikus fizetett-e szexért 2010-ben egy akkor kiskorú prostituáltnak, öt napra rá pedig már a fellebbviteli bíróság mondja ki, hogy illegálisan járt-e el médiacége, a Mediaset bizonyos tévés jogok megszerzésekor.