Börtönre ítélték Berlusconit

Egy év börtönre ítélte egy milánói bíróság Silvio Berlusconi volt miniszterelnököt hivatali titok kiszivárogtatása miatt, öccse, Paolo pedig két év három hónapot kapott ugyanezért.
Szabó Márta, 2013. március 7. csütörtök, 14:17
Fotó: Napi.hu

Az ifjabb Berlusconi adja ki a milánói Il Giornale című napilapot, amely 2005-ben közzétette egy lehallgatott beszélgetés részletét; ebben egy tőzsdei felvásárlási kísérletről volt szó, amelynek során az Unipol biztosító próbálta megszerezni a Banca Nazionale del Lavoro (BNL) bank többségét. A párbeszéd Giovanni Consorte, az Unipol elnöke, valamint az akkori vezető baloldali párt, a DS titkára, Piero Fassino között zajlott le 2005 decemberében, rögzítői pendrive-on adták át a 2006-os parlamenti választásokra készülő Berlusconinak. A baloldal érintettségéről árulkodó mondatokat hiába publikálták, a Berlusconi vezette jobboldal akkor veszített - neki pedig most azért kellene bűnhődnie, mert az Unipol-kísérlet állása hivatali titoknak minősült. (A BNL később végül a BNP Paribas tulajdonába került.)

Attól senkinek nem kell tartania, hogy az olasz jobboldal vezére most rögtön rács mögé kerül, hiszen a fellebbezési processzus évekig is eltarthat, azalatt pedig szabadlábon védekezhet. Berlusconi egyébként tavaly októberben már kapott egy évet első fokon adócsalásért, és még legalább két ítélet vár rá.

Március 18-án születhet döntés arról, hogy a most 76 éves politikus fizetett-e szexért 2010-ben egy akkor kiskorú prostituáltnak, öt napra rá pedig már a fellebbviteli bíróság mondja ki, hogy illegálisan járt-e el médiacége, a Mediaset bizonyos tévés jogok megszerzésekor.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK