Borzalmas év lesz 2014 - így látják a szakértők

A közel-keleti országok egy részének forrongása lesz a jövő év legsúlyosabb gondja, de a legyűrhetetlen látszó munkanélküliség és a szegények és gazdagok közti különbségek is fokozni fogják a feszültségeket.
Napi.hu, 2013. november 16. szombat, 08:35
Fotó: Napi.hu

Az Észak-Afrikában és a Közel-Keleten (MENA térség) kialakult szociális feszültségek adják majd a legtöbb hírt a világsajtónak 2014-ben - derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) 1500 szakértő megkérdezésén alapuló tanulmányából. A svájci szervezet elsősorban arról ismert, hogy minden évben összehívja a világ üzleti vezetőit, ismert közgazdász professzorait és politikusait a téli davosi világgazdasági fórumra.

A folytatódó szíriai polgárháború, amelynek rendezéséről a nagyhatalmak, élükön Oroszországgal és az Egyesült Államokkal végtelenségig nyúló tárgyalásokat folytatnak, alapproblémája marad a világpolitikának. Emellé társul a MENA régió országaiban kialakult gazdasági-politikai-szociális instabilitás, amit részben a magas munkanélküliség táplál.

Nincs nyugalom

Egy dologról biztosan nem fog szólni a jövő év, mégpedig az elégedettségről - állította Martina Gmur, a WEF egyik igazgatója a szervezet sajtóközleményében. A világgazdaság talán kilábal az elmúlt évek mélyrepüléséből, ám a WEF tanulmánya azt bizonyítja, hogy óriási munkát kell még elvégezniük a döntéshozóknak ahhoz, hogy a világ gazdaságilag, politikailag és a környezetvédelem szempontjából stabilabb lábakra álljon.

A világ második legnagyobb gondjának a jövedelmi szakadék mélyülését tartják a WEF-nek nyilatkozó szakemberek. Egyebek mellett erre vezethetők vissza azok az egészségügyi, oktatási és szociális egyenlőtlenségek, amelyek elvándorlásra késztetik a fél világ lakosságát. Nem csupán erről van azonban szó, hanem a fejlett országokon belül kialakuló különbségekről is.

Osztozkodni kéne

Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapja a Pimco dúsgazdag társalapítója nemrégiben csatlakozott Warren Buffetthez, a világ egyik leggazdagabb emberéhez, aki úgy véli, hogy egyenlőbben kellene adóztatni az amerikaiakat. Javaslatukat támasztják alá Emmanuel Saez, a Berkeley professzorának felfrissített kutatásai, amelyek brutális jövedelemkülönbségeket mutatnak.

Suez kizárólag az amerikaiak adózásáról rendelkezésre álló nyilvános adatokra támaszkodva vizsgálódott. Ennek eredményeként arra jutott, hogy az USA legfelső egy százalékába tartozó emberek visszanyerték a 2008-2009-es válság előtti gazdagságukat.

A felső tízezer kezében volt a lakosság vagyonának 50,4 százaléka 2012 végén. Ez magasabb arány, mint bármely évben 1917 óta. Meghaladja még az első világháború utáni gyors gazdagodás csúcsán, 1928-ban kialakult szintet is. A felső egy százalék jövedelme 31,4 százalékkal bővült 2008 óta, míg a társadalom maradék 99 százalékáé csak 0,4 százalékkal.

Befagyott állástalanság

A WEF arra a következtetésre jutott, hogy a világ országaiban kialakult munkanélküliség tartós, strukturális állástalansággá merevedett. Ez lesz 2014 harmadik legnagyobb gondja. Immáron egy világszintű problémáról beszélhetünk, amely globális kezelést igényel.

A munka nélkül lévő emberek számra 2012-ben 4,2 millióval, 197 millióra nőtt az egy évvel korábbihoz képest- derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adataiból. A világszintű átlagos munkanélküliségi ráta 5,9 százalék. Az ILO arra számít, hogy a munkát keresők száma a következő öt évben 210 millióra ugrik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sylas, 2013.11.17 00:10

De én nem értem ezt...Miért nem vesszük el ami nekünk is járna??Miért hagyjuk,h ez az elenyésző 1% élősködjön rajtunk 99%-on??Miért??Miért??Visszaszedték a pénzüket (ami eleve annyi pénz,h nem bírják hova tenni),és gazdagodtak???Mi meg szegényedünk el??EZ HOGY VAN???Valaki magyarázza el!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.11.17 00:08

@MegaLaciBacsi:

ez igaz, semmi titok nincs benne. a qe-k pénze az arany árát hajtotta, meg a részvénypiacot. de mivel a tőzsde zéró összegű játék, és csak 5% nyer, gyakorlatilag egy vékony réteghez került a pénz jórésze, amit mindenki az adójával fizet ki lassacskán mint államadósságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.11.17 00:04

@Sz7:

a Föld többet is elbír.

ha háború lesz, annak üzlet lesz az oka, nem a Föld védelme.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2013.11.17 00:02

@na4:

@na4:

ez nem ilyen egyszerű.

görögöknél, spanyolban 20% a munkanélküliség. a 18-25 éves korosztályban 40-50% !! ezek mind nem akarnak dolgozni?

az usa ipara már 2011-ben elérte a válság előtti kibocsájtási szintet. de 6 millióval kevesebb munkavállalóval !!!

a cégek nem embereket vesznek fel, hanem átszervezik és modernizálják a termelést, illetve a bent maradók keményebben dolgoznak, mert féltik az állásukat.

az technológiai fejlődés ami kilöki az embereket a gazadságból. az válságokkal történik. minden válság mint egy pumpa, kilök egy adag embert.
csakhogy így meg semmi értelme? kinek termelünk? kit fognak az államok adóztatni?

a megoldás a munkaidő csökkentése heti 4 napra. de ez csak globálisan valósítható meg. ezért marhák akik nemzetben gondolkodnak. nemzetekben csak marjuk egymást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.11.16 22:01

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html