Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Wirtualna Polska (WP.pl) internetes portál értesülése szerint valószínűleg a bankfelügyeleti botrány miatt a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának politikusai rá akarják beszélni a párt elnökét, Jaroslaw Kaczynskit, Lengyelország tényleges irányítóját, hogy előrehozzák jövő ősszel esedékes parlamenti választásokat - vette át a hírt a gazeta.pl.

Erre ösztönözheti őket, hogy a lengyel függetlenség visszanyerésének 100. évfordulója alkalmából rendezett november 11-ei ünnepségsorozat után javult a PiS népszerűsége, miközben a vesztegetési botrány, amelynek fő gyanúsítottja a bankfelügyelet korábbi vezetője, megállíthatja a kedvező folyamatot.

Amennyire ismerem az elnököt, egy ilyen forgatókönyvet komolyan fontolóra vesz - mondta Jan Filip Libicki, a PiS volt politikusa a WP-nek. A portál úgy tudja, hogy nem hivatalosan a következő hetekben kerülhet napirendre ez a kérdés ugyanúgy, mint a kormány átalakítása. A párt politikusainak egy része ugyanis határozott lépéseket követel a botrány nyomán, ezek egyike lehet a korai parlamenti választás.

A lengyel alkotmány szerint előrehozott választásokat akkor tarthatnak, ha a szejm képviselőinek kétharmada megszavazza hivatali ideje megrövidítését, ha nem sikerül kormányt alakítani, vagy ha az államfő a költségvetési törvény benyújtása után négy hónapon belül nem kapja meg a jogszabályt aláírásra.