Megerősítette Magyarország Ba1 szintű (bóvli kategória) államkötvény-osztályzatát péntek éjjel a Moody's Investors Service. A minősítésre változatlanul leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátás van érvényben.

A hitelminősítő 2011 novemberében vonta meg Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást (Baa3).

A kiadott értékelés szerint Magyarországnak sikerült "valamelyest" csökkentenie államadósság-rátáját tavaly, és e ráta az idén várhatóan a hasonló besorolású államadósokéhoz közelebbi, de annál még mindig magasabb szinten stabilizálódik, "nagyon gyenge" gazdasági teljesítmény mellett. A hitelminősítő szerint a tavaly elért haladás tükrözi a kormány elkötelezettségét a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány mellett. A Moody's arra számít, hogy ez a elkötelezettség 2013-ban is fennmarad.

A gazdaságpolitikai intézkedések továbbra is negatív hatást gyakorolnak a magyar gazdaság középtávú növekedési kilátásaira, és a gyenge növekedési kilátás változatlanul aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a kormány képes lesz-e az államadósságot tartósan lefelé haladó pályára állítani - vélik a Moody's elemzői.

A Moody's közölte: becslése szerint a magyar GDP-érték tavaly 1,4 százalékkal csökkent, és hitelminősítő 2013 egészére is "nagyon gyenge", 0,3 százalékos növekedést jósol.

Gyenge Magyarország középtávú növekedési kilátása

A magyar államháztartási hiány tavaly a hazai össztermék (GDP) 2,7 százaléka lehetett, és a hitelminősítő azzal számol, hogy a magyar kormánynak az idén is sikerül a GDP-érték 3 százaléka alatt tartania a deficitet, akkor is, ha ehhez további költségvetési intézkedések szükségesek.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja közölte: megítélése szerint érett államkötvény-piacra utal az a tény, hogy a kormány hazai állampapír-kibocsátásokból finanszírozta a tavalyi jelentős bruttó hiteligényt.

Mindazonáltal a nem rezidens befektetők erőteljes jelenléte a magyar állampapírpiacon kiteszi a magyar gazdaságot a befektetői bizalom potenciális romlásának. A cég ezzel kapcsolatban felidézi, hogy a tavaly novemberi állapot szerint a hazai piacon kibocsátott állampapír-állománynak hozzávetőleg a 46 százalékát birtokolják külföldi befektetők.

A Moody's szerint a lanyha európai növekedés hatással van a magyar gazdaságra, amely erősen függ az uniós piactól. Emiatt a hitelminősítő úgy látja, hogy Magyarország középtávú növekedési kilátása jelentősen gyengébb a többi közép- és kelet-európai gazdaságénál.

NGM: elfogultan és nem a tények alapján minősít a Moody's

A magyar kormány nem érti, hogy a Moody's Investors miért nem veszi figyelembe mindazon eredményeket, amelyeket az elmúlt időszakban a magyar emberek elértek - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

"Mindenki számára egyértelmű, hogy Magyarország az elmúlt 2 évben a csőd széléről, egy stabil, kiegyensúlyozott országgá küzdötte fel magát, melynek mutatói javultak az előző minősítéshez képest: a költségvetési hiány tartósan 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, az ország úgynevezett külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb, tartósan és biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról. A folyó fizetési mérleg jelentős többletet mutat, a foglalkoztatás pedig 2010-től folyamatosan bővül. Befektetőink egyre inkább a saját elemzéseikre és meglátásaikra hagyatkoznak, és hisznek, bíznak Magyarországban. Ezt mutatják a sikeres állampapír aukciók és a csökkenő országkockázat is" - részletezte az NGM.

A másik két hitelminősítő stabilra javította a magyar osztályzati kilátást

A Moody's az egyetlen a három nagy hitelminősítő közül, amelyik negatív kilátást tart érvényben a magyar szuverén adósosztályzatra; a másik kettő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings az elmúlt hetekben negatívról stabilra javította Magyarország osztályzati kilátásait. Az S&P a novemberi magyar osztályzatrontással egy időben jelentette be a kilátásjavítást, a Fitch azonban december végén az addigi magyar besorolás megerősítésével együtt javította a kilátást.

A Fitch Ratings a Moody's Ba1 adósosztályzatának megfelelő BB plusz besorolással tartja nyilván a magyar államadósságot, a Standard & Poor's minősítése ennél egy fokkal gyengébb, "BB" a novemberi osztályzatrontás óta.