Nyomoznak a brazil elnök ellen

A brazil szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája előzetes nyomozást rendelt el Jair Bolsonaro brazil elnök ellen, akit volt igazságügyi minisztere, Sérgio Moro azzal vádolt meg, hogy beavatkozik az igazságszolgáltatás működésébe.
Domokos László, 2020. április 28. kedd, 12:00
Fotó: AFP

Celso de Mello bíró helyi idő szerint hétfőn 60 órát adott a szövetségi rendőrségnek, hogy kihallgassák Morót, aki a korrupcióellenes harc éllovasa hazájában, és pénteken nyújtotta be lemondását.

De Mello szerint a törvénysértések, amelyekkel az elnököt vádolják, "egyértelmű kapcsolatban állnak az államfői jogkörök gyakorlásával", ezért Bolsonaro nem élvez mentességet. A brazil vezetőt egyebek között hivatallal való visszaéléssel és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják - írta az Infostart.hu az MTI nyomán.

Az igazságügyi miniszter azt követően jelentette be távozását, hogy Bolsonaro - Moro szerint személyes és politikai okokból - menesztette tisztségéből Maurício Leite Valeixót, a Brazil Szövetségi Rendőrség (DPF) vezetőjét. A tárcavezető azzal vádolta Bolsonarót, hogy beavatkozott a jogérvényesítésbe, és politikai válságot teremtett a koronavírus-járvány és gazdasági recesszió közepette. A történtek után többen követelték az elnök lemondását.

Ha az ügyészség elegendő bizonyítékot talál Bolsonaro ellen, akkor a képviselőház felhatalmazhatja a szövetségi legfelsőbb bíróságot, hogy indítsa meg a hivatalos nyomozást. Ha a vizsgálat végén a gyanú helytállónak bizonyul, a kongresszus megkezdheti a Bolsonaro menesztését célzó eljárást.

HOZZÁSZÓLÁSOK