Brit módszerrel segítenének Európán?

Piaci pletykák szerint az Európai Központi Bank (ECB) az európai hitelezések forrásának biztosítására a brit központi bank által a múlt héten bejelentett finanszírozási programhoz hasonló terven dolgozik.
NAPI, 2012. június 19. kedd, 18:04
Fotó: Napi.hu

A Bank of England (BoE) kormányzója a londoni City polgármesteri rezidenciájának - Mansion House - múlt hét csütörtöki rendezvényén jelentette be, hogy a BoE és a pénzügyminisztérium közösen egy hitelezés-finanszírozási rendszeren dolgozik, amelynek keretében a kereskedelmi bankok több évre szóló finanszírozáshoz juthatnak a jelenlegi piaci kamatszinteknél olcsóbban, viszont hozzáférésük e forráshoz reálgazdasági hitelezési tevékenységük fenntartásától, illetve bővítésétől függ majd.

A Bank of England 2009 márciusa óta fél százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, és az akkori mély recesszióra válaszul e rendkívül enyhe kamatpolitikát mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette, amelynek során az eddig végrehajtott mennyiségi enyhítéssel a jegybank az éves brit hazai össztermék 20 százalékának megfelelő új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A mennyiségi enyhítés lényege az, hogy a jegybank "új pénzt" teremt - jóllehet ez elektronikus pénz, amely fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol az esetek zömében olyan államkötvényeket, amelyeket intézményi magánbefektetők, például bankok, nyugdíjalapok és biztosítótársaságok tartanak portfolióikban. A kötvényekért kapott pénzt az intézményi befektetők elvileg továbbforgatják a reálgazdaságba, pótlólagos likviditást teremtve, ami a remények szerint végső soron élénkíti a gazdasági aktivitást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bhole, 2012.06.20 09:03

Ez annyira egyszerű, hogy lehet, hogy Simorék nem értik?
És mivel nem érti ezért unortodox módszernek hívja. Szakmailag teljesen alkalmatlan az az ember.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2012.06.19 20:14

Erről van szó!!!!

Ezt kell csinálni. alacsony kamat---visszafizethető hitel!

Azért van válság mert a hiteleken olyan kamat van ami elviszi a nyereséget!! = Vagyis visszafizethetetlen!
És ennek a közvetlen következménye a bedőlő hitelek tömege.A bankok eddig a semmiből csináltak pénzt, ezzel a fizika törvényeit vették semmibe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html