Brüsszel a tagállamok körmére nézett

Az uniós költségvetési szabályok súlyos megszegésére az eurózóna egyik tagállamában sem számít jövőre a benyújtott költségvetési tervek alapján az Európai Bizottság, de több országot is figyelmeztetett kedden közzétett állásfoglalásában.
MTI-Eco, 2015. november 17. kedd, 14:34
Fotó: Reuters

Az eleve túlzottdeficit-eljárás alatt álló országok, Franciaország, Szlovénia és Írország esetében Brüsszel úgy találta, hogy a benyújtott 2016-os költségvetési tervek nagyjából összhangban állnak a stabilitási és növekedési paktum elvárásaival. Ismét figyelmezteti viszont a brüsszeli testület Franciaországot, hogy 2015-ben és 2016-ban rendben lévőnek tűnnek a számok, de Párizsnak - a határidő többszöri kitolását követően - 2017-re kellene megszüntetnie a büdzsé túlzott hiányát, és a jelenlegi számok alapján ez várhatólag így nem fog sikerülni.

Szlovénia és Írország, ha tartják a tervezett irányt, jövőre kikerülhetnek a túlzottdeficit-eljárásból. A deficiteljárás alatt nem álló tagállamok közül Olaszország, Ausztria és Litvánia figyelmét hívja fel a bizottság arra, hogy költségvetési terveik várhatóan nem hozzák majd a tőlük jövőre elvárt számokat, jelentősen eltérhetnek az úgynevezett középtávú céltól, amelyeket a pénzügyminiszterek tanácsa határoz meg minden tagállam számára.

Négy ország, Belgium, Finnország, Lettország és Málta esetében Brüsszel azt állapította meg, hogy nagyjából összhangban vannak a költségvetési tervek az unió fiskális szabályaival, de némi eltérés elképzelhető a 2016-ban elvárt kiigazítási pályától.

Öt olyan ország van, melyeknél a bizottság úgy találta, hogy minden stimmel: Észtország, Németország, Luxemburg, Hollandia és Szlovákia.

Görögország és Ciprus nem adott le költségvetési tervet, mert az ő fiskális politikájukat a pénzügyi mentőcsomagért cserébe kötött kiigazítási megállapodás szabályozza, és a trojka ellenőrzi. Portugália pedig a kormányalakítási nehézségek miatt egyszerűen kicsúszott a határidőből, s nem adott le október 15-ig 2016-ra vonatkozó költségvetési tervet. Spanyolország tervezett költségvetéséről már korábban közzétette értékelését az Európai Bizottság, amelyben elmarasztalta Madridot, amiért jövőre sem a hiánycél, sem az eléréséhez szükséges kiigazítás nem lesz meg.

Brüsszel emellett úgy látja, hogy a fiskális politikák 2016-ban mindent egybevetve semlegesnek tekinthetők, sem további megszorítások, sem jelentős költekezési hajlandóság nem tapasztalható a benyújtott tervekben.

Brüsszel idén harmadszor értékeli a tagállamok költségvetési terveit. Erre a 2013 májusában életbe lépett úgynevezett kettős jogszabálycsomag teremtett lehetőséget, amelynek célja a gazdaságpolitikák szorosabb összehangolása. Az eurózóna tagállamainak költségvetéseiről készült bizottsági értékeléseket következő lépésként az euróövezet pénzügyminisztereinek tanácskozása, az Eurócsoport vitatja majd meg jövő hétfőn.

HOZZÁSZÓLÁSOK