Románia és Bulgária panaszt emelt az Európai Bizottságnál amiatt, hogy a magyar hatóságok szerintük túlzottan magas pénzbírságokat rónak ki magyar területen a romániai fuvarozókra - mondta vasárnap a varsándi határátkelőnél Ludovic Orban román szállítási miniszter.

A román hírügynökségek tudósításai szerint a tárcavezető az Arad megyében tett vasárnapi látogatása alkalmával a határátkelőnél várakozó néhány román kamionsoforrel is beszélt, akik előadták panaszaikat a magyar hatóságok "visszaéléseivel" kapcsolatosan. Szerintük ugyanis a magyar hatóságok továbbra is "vadásznak" a romániai fuvarozókra, miután azok kamionjaikkal átlépik a magyar határt, az elkövetett szabálytalanság mértékéhez képest aránytalanul magas pénzbírságokkal sújtják oket.

Orban elmondta: Románia és Bulgária ezzel kapcsolatosan már "reklamált" az Európai Bizottságnál. A Mediafax hírügynökség így idézte a minisztert: "Felvetettük a problémát a román-magyar közös kormányülésen is. Ezen túlmenően a bolgár miniszterrel együtt levelet írtunk az Európai Bizottságnak, amelyben panaszt emeltünk a magyarok által elkövetett visszaélések miatt. Legutóbbi megbeszélésünkön azt mondtam nekik: ha nem változtattok a román sofőrökkel szembeni bánásmódon, mostantól minden magyar sofőrt a 'szemet szemért, fogat fogért' elv alapján fogunk kezelni".