Brutális gázárak jöhetnek

Csiki-csuki helyzetbe kerülhet a gázipar a gázpala-kitermelés kockázatai miatt.
NAPI, 2010. szeptember 24. péntek, 08:45
Fotó:

Bajba kerülhet a gázipar, ha hiábavalónak bizonyulnak a gázpala-kitermeléshez fűzött remények, mivel a bizonytalan helyzet elriaszthatja a befektetőket a hagyományos mezők feltárásától is - állítja a Chatman House kutatóintézet jelentésében. Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben húszszorosára nőtt az úgynevezett szokatlan gázkitermelésből származó energiahordozó mennyisége, de még így is messze elmarad a hagyományos gázkutak hozamától.

Ha a világon máshol is a gázpalára szavaznak az energiacégek, az a Chatman House szerint jelentős kockázatokkal járna a következő okok miatt:

- A gázpalakészletek elszórt, kis lelőhelyekben találhatók, és a kitermelésükre fúrt kutak kevésbé hatékonyak, gyorsabban kimerülnek, mint a hagyományos mezők kútjai. Ez megdrágítja az ilyenfajta kitermelést.

- A gázpalalelőhelyek geológiai tulajdonságai összetettek és helytől függően nagyon változóak. Emiatt a kitermelési technológiát nehéz standardizálni, következésképpen minden egyes projekt esetén egyedi fejlesztésekkel kell számolni, ami pluszidőt és -pénzt igényel.

- A kitermelés súlyos környezetvédelmi kockázatokkal jár, mivel a gáz kiszorítására a földbe pumpált vegyi anyag bekerülhet az ivóvízbe, továbbá a gáz mellett sós vizet is a felszínre kényszeríthet, amivel utólag valamit kezdeni kell.

- Végül a legtöbb gázpalalelőhely - szemben az USA-val - olyan területeken található, amelyekről körülmények elérni a kiépített gázvezeték-hálózatot.

A Chatman House aggodalmait támaszthatják alá az elmúlt évek fejleményei is. A gázpalához fűzött remények - továbbá a gazdasági válság elmélyülése nyomán 2008-2009-ben visszaeső kereslet - miatt a gázárak olyan alacsony szintre estek, hogy gazdaságtalanná váltak a befektetések a hagyományos mezők kitermelésébe.

Hozzájárul a bizonytalansághoz, hogy divatba jöttek a folyékonygáz-projektek (LNG) is, amelyek azzal a reménnyel kecsegtettek, hogy a földgázt is úgy lehet majd szállítani a világtengereken, mint a kőolajat. A fagyasztást igénylő LNG-technológia azonban igen drága, ezért az utóbbi időben inkább fejlesztéseket jegelték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyögdíj, 2010.09.24 13:03

Fúziós jöhet, az atomot pedig el kell felejteni, mert idővel a hulladékkal lakhatatlanná tesszük a bolygót. A hulladék elhelyezésére van egy jó hely: a Nap. Oda kellene kilőni.

A Nap energia végtelen. Mért nem használjuk? A "természet"-től sokat lehet tanulni. Mindent a Nap energiájából állít elő...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2010.09.24 08:58

Atomenergiával meg fúziós reaktorokkal kellene kizárólag foglalkozni. Ha az emberiség nem tud átlépni a szénkorszakból az atomkorszakba akkor TOTÁLIS ÖKOLÓGIAI KATASZTRÓFA vár ránk néhány évtizeden belül. ( Kína hetente épít fel egy szénerőmüvet már évek óta pl..)
Sajnos az első használható fúziós erőmü csak 2050 táján várható...
www.iter.org
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html