A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A 2008 óta WTO-tag ország több mint 350 termék esetében szeretné feljebb vinni a kivethető vám határát; a tavalyi külkereskedelmi adatok alapján ez több mint 4,6 milliárd dollár értékű bevitelt érintene. A WTO tagjai egy elfogadott limitig vethetnek ki vámot az importárukra a hazaiak védelme érdekében; a gyakorlat az, hogy ha egy ország emeli a limitet valamilyen termék esetében, akkor egy másikét csökkenti, hogy összességében változatlanul nyitott maradjon a gazdasága.

Ukrajna olyan sok árucikk esetében akar lépni, hogy az gyakorlatilag WTO-tagsági feltételeinek újratárgyalását jelenti − mondták a dokumentumot ismerő diplomaták a Reutersnek. A lista az autóktól a zöldségen és gyümölcsön át az injekciós tűkig terjed, az érintett kereskedelmi minisztériumok december 12-ig reagálhatnak rá. Diplomáciai források szerint azonban a dokumentum nem ad elég információt, Kijev pedig még nem válaszolt az olyan kérdésekre, hogy pontosan mekkora plafont szeretnének elérni az egyes tételeknél, illetve hogy mit kínálnak cserébe.

Az ukrán külkereskedelmi hiány 2011-ben elérte a 14 milliárd dollárt − bőven megduplázva az előző évit −, Kijev már az év során jelezte, hogy javítani szeretne WTO-tagsága feltételein és azzal is fenyegetett, hogy teljesen leállítja a gépkocsiimportot. Kereskedelmi szakértők most nemcsak attól tartanak, hogy a vámplafon emelése nyomán szerződések százait kell újratárgyalni, hanem attól is, hogy az ukrán példát mások is követik és világszerte erősödik a protekcionizmus. Ez utóbbi veszélyére figyelmeztetett pénteken a WTO igazgatója, Pascal Lamy is; a szervezet előrejelzése szerint idén alig 2,5 százalékkal bővül a világkereskedelem.