Hetek alatt duplájára, 400 forintra nőtt a cukor kilónkénti fogyasztói ára alapvetően áruhiány miatt - írja a Népszabadság. A megmaradt egyetlen hazai cukorgyár, a kaposvári üzem csak a kereslet harmadát tudja kiszolgálni, és a nagykereskedők egyre nehezebben tudnak lengyel vagy román forrásból cukorhoz jutni. Az EU engedélyezte a korábban exportra szánt cukor belső felhasználását és a lapnak nyilatkozó szakértők szerint a két hónap múlva induló cukorszezon cégképp véget vethet a hiánynak. Azonban ez nem feltétlenül hoz árcsökkenést, főként nem jelenti az, hogy a korábbi szintre esik vissza a cukor bolti ára. A kedvezőtlen folyamat egyik oka, hogy csökkent a brazil cukortermelés, mert az ottani nádcukorból üzemanyagot gyártanak, további gond, hogy az ausztrál árvízben elpusztult kétmillió tonna áru. Az EU az előző évtized elejére felhalmozott cukorhegyek eltüntetése érdekében támogatással ösztönözte a cukorgyártás leépítését, aminek eredményeként megszűntek ennek az ágazatnak a hazai üzemei.