Bukarestbe érkezett az IMF, az EU és a Világbank küldöttsége

Újabb kéthetes látogatásra Romániába érkezett szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és a Világbank szakértőiből álló küldöttség, amely a Romániának nyújtott újabb hitelegyezmény részleteiről, valamint a reformok folytatásáról tárgyal.
MTI-Eco, 2011. április 27. szerda, 14:43
Fotó:

A küldöttség tagjai szerdától május 9-ig tartózkodnak Romániában, ahol a hatóságokkal, valamint politikai pártok, a szakszervezetek, a munkáltatók, bankok és civil szervezetek vezetőivel folytatnak megbeszéléseket.

A legutóbbi látogatáskor az IMF szakértői azt javasolták Romániának, hogy középtávon csökkentse az adókat, de terjessze ki az adózási alapot, tegye hatékonyabbá a közigazgatást, folytassa az egészségügyi rendszer és az állami vállalatok reformját, rendezze az önkormányzatok által felhalmozott ki nem fizetett számlákat, és gyorsítsa fel az európai uniós támogatások lehívásának ütemét.

Romániának az IMF-fel kötött új elővigyázatossági hitelegyezménye március 31-én lépett életbe, a kölcsön értéke eléri a 3,6 milliárd eurót. Románia ezt a pénzt csak akkor használja fel, ha váratlan válsághelyzetbe kerül a román gazdaság.

Bukarest várhatóan májusban az Európai Unióval is aláír egy 1,4 millió euró értékű hitelmegállapodást, a Világbank pedig 0,4 milliárd euróval járul hozzá az összesen 5,4 milliárd euró értékű többoldalú elővigyázatossági hitelszerződéshez.

A korábbi, csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodás 2011 tavaszán járt le. Románia gazdaságát keményen sújtotta 2009-ben a nemzetközi gazdasági válság, ezért folyamodott nemzetközi hitelhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK