Bukarestben is jobban élnek, mint Budapesten

A bukarestnél, isztambulinál, limainál és a bogotainál is alacsonyabb a magyar nettó bérszínvonal.
NAPI, 2009. augusztus 24. hétfő, 09:17

Vásárlóerő-paritáson számolva, és a márciusi ár- és béradatokat alapul véve Bukarestben magasabb a nettó bérszínvonal, mint Budapesten, de az érték Isztambulban, Limában vagy Bogotában is magasabb - Prágáról, Pozsonyról vagy Varsóról már nem is beszélve - írja a Világgazdaság az UBS tanulmányára hivatkozva.

A tanulmány szerint a magyar fővárosban a bruttó és a nettó bérek egyaránt csupán ötödét-hatodát teszik ki a New York-i szintnek - legalábbis a szerzők által használt márciusi (304 forint/eurós, illetve 233 forint/dolláros) árfolyamon.

Mivel azóta a forint erősödött, a jelenlegi árfolyamok alapján Budapest már nem lenne annyira olcsó bérű telephely a külföldiek számára - a különbség azonban nem lenne nagy a tanulmányban szereplő számokhoz képest. Az alacsony bérekhez persze viszonylag alacsony árszínvonal is tartozik. Ám az árak korántsem annyival alacsonyabbak a magyar fővárosban a nyugati szinthez képest, mint a bérek.

Az árfolyam-ingadozást kiszűrő mutató, a vásárlóerő-paritásos órabér-összehasonlítás sem mutat sokkal kedvezőbb képet magyar szempontból. Ezen a listán Budapestet még Isztambul és Bukarest is megelőzi, Varsóról, Pozsonyról vagy Prágáról már nem is beszélve. Igaz, így számolva a magyar bérek a fejlett országbeli metropoliszokhoz képest már valamivel jobban állnak - megközelítik például a New York-i szint 30 százalékát.

Az alacsony bérekhez viszonylag alacsony árszínvonal is tartozik. Ám az árak korántsem annyival alacsonyabbak a magyar fővárosban a nyugati szinthez képest, mint a bérek. Az említett márciusi árfolyamon számolva a magyar árszínvonal a lakbéreket is beszámítva a New York-i szint 41,8 százalékára rúgott. A bérek terén tehát sokkal nagyobb a különbség Budapest és a fejlett világ között, mint az árakat illetően, de hasonló a helyzet a többi kelet- és közép-európai nagyváros esetében is.

HOZZÁSZÓLÁSOK