Bukják a szlovákok a 2009-es eurót?

Kérdőjelessé vált Szlovákia 2009-es euróövezeti csatlakozása, azzal együtt is, hogy az ország valószínűleg teljesíti a deficit-előírásokat, áll az egyik vezető londoni befektetési ház elemzésében - írja az MTI-Eco.
NAPI Online, 2007. október 14. vasárnap, 17:16
Fotó:

A JP Morgan londoni befektetési részlegének hétvégi feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint érzékelhetően erősödtek azok a hangok az EU-intézményekben, amelyek Szlovákia elutasítását szorgalmazzák.

Robert Fico miniszterelnök ugyan többször is jelezte, hogy kormánya kész kiadáscsökkentésre a maastrichti feltételek teljesítése végett, és az erőteljes gazdasági növekedés révén az idén valóban jó eséllyel a 3 százalékos küszöb alá süllyedhet a szlovák államháztartási hiány, Szlovákia maastrichti teljesítményének végső uniós megítélése azonban nagyban függ majd a kormány és a jegybank diplomáciai tehetségétől, áll a londoni elemzésben.

Az értékelés szerint a 2009-es szlovák euróövezeti csatlakozás továbbra is a ház alapeseti forgatókönyve, de a cég most már 30 százalék esélyt ad arra, hogy Szlovákiát abban az évben nem fogják felvenni a valutaunióba.

HOZZÁSZÓLÁSOK