Bulgária lemondott az euróról

Bulgária határozatlan időre lemondott az euróövezeti csatlakozás tervéről.
MTI-Eco, 2012. szeptember 3. hétfő, 19:33
Fotó: Napi.hu

Bulgária meghatározatlan időre letett az euróövezethez csatlakozás régóta dédelgetett tervéről. Ezt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök és Szimeon Djankov pénzügyminiszter jelentette be hétfőn. Azt mondták, hogy a döntést a gazdasági feltételek romlása, az euróövezet kilátásaival kapcsolatos növekvő bizonytalanság, és az okozta, hogy az euróövezet megítélésével kapcsolatban romlott a közhangulat.

A kormányfő kijelentette: "jelen állapot szerint az euróövezeti csatlakozással kapcsolatban nem látok semmi előnyt, csak költségeket".

Bulgária elismerést váltott ki azzal, hogy GDP-arányos államháztartási hiányát 2,1 százalékra csökkentette tavaly a bérek és a nyugdíjak csökkentésével.

Három év költségvetési szigor után Bulgária teljesíti az összes feltételt ahhoz, hogy csatlakozzon az euróövezet előszobájának tekintett ERM-2 árfolyamrendszerhez. Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül. Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB), és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

A bolgár miniszterelnök azt mondta, hogy Bulgária gazdasága idén 1,5 százalékkal nő a tavalyi 1,7 százalék után. Bojko Boriszov ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az euróövezet akár öt évig is zéró növekedést mutat majd fel abban az esetben, ha a kormányok nem állnak ki Németország mellett, amely a szigorú költségvetési konszolidáció folytatását sürgeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.09.03 23:20

Mi már régen lemondtunk,csak nem lett bejelentve.Az utóbbi években már dátum sincs a csatlakozásról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.03 22:54

Azt hiszem ez elég komoly kritika az euroövezetről, de teljesen jogos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html