Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal folytatott megbeszélést követően jelentette be, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszán a munkálatokat.

Washington arra figyelmeztette Bulgáriát, hogy ha a nyugati szankciók által sújtott orosz Sztrojtranszgaz által vezetett konzorcium építi meg a gázvezeték bulgáriai szakaszát, a szankciók hatálya az érintett bolgár vállalatokra is kiterjedhet. Az Európai Bizottság arra hivatkozva kérte Bulgáriától a projekt kivitelezésének a leállítását, hogy az nem felel meg az érvényes uniós szabályozásnak.

A bolgár energiaügyi miniszter hétfőn azon meggyőződésének adott hangot, hogy a gázvezeték megépül, mihelyt sikerül a kivitelezést európai projektté átalakítani. Stratégiai szempontból és érzelmektől mentesen vizsgálva a Déli Áramlat megfordíthatatlan és fontos projekt mind Európa, mind Bulgária számára - mondta a kínai látogatáson tartózkodó Dragomir Sztojnev. Bízom benne, hogy minden függőben lévő kérdésre sikerül megoldást találnunk - fogalmazott. Aktívan dolgozunk rajta, hogy rendezzünk minden vitatott kérdést az Európai Bizottsággal, vagyis a projektet nem adtuk fel - szögezte le a bolgár energiaügyi miniszter.