Bulgária nem mondott le a Déli Áramlatról

Bulgária nem adta fel az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Európába juttató Déli Áramlat földgázvezeték kivitelezésének a tervét és visszafordíthatatlannak tekinti a Gazprom által vezetett projektet - közölte Dragomir Sztojnev bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter.
MTI-Eco, 2014. június 9. hétfő, 13:44
Fotó: Reuters

Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal folytatott megbeszélést követően jelentette be, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszán a munkálatokat.

Washington arra figyelmeztette Bulgáriát, hogy ha a nyugati szankciók által sújtott orosz Sztrojtranszgaz által vezetett konzorcium építi meg a gázvezeték bulgáriai szakaszát, a szankciók hatálya az érintett bolgár vállalatokra is kiterjedhet. Az Európai Bizottság arra hivatkozva kérte Bulgáriától a projekt kivitelezésének a leállítását, hogy az nem felel meg az érvényes uniós szabályozásnak.

A bolgár energiaügyi miniszter hétfőn azon meggyőződésének adott hangot, hogy a gázvezeték megépül, mihelyt sikerül a kivitelezést európai projektté átalakítani. Stratégiai szempontból és érzelmektől mentesen vizsgálva a Déli Áramlat megfordíthatatlan és fontos projekt mind Európa, mind Bulgária számára - mondta a kínai látogatáson tartózkodó Dragomir Sztojnev. Bízom benne, hogy minden függőben lévő kérdésre sikerül megoldást találnunk - fogalmazott. Aktívan dolgozunk rajta, hogy rendezzünk minden vitatott kérdést az Európai Bizottsággal, vagyis a projektet nem adtuk fel - szögezte le a bolgár energiaügyi miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

paramparam, 2014.06.09 14:52

Komolytalan, látszat balhé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html