Az Európai Bizottság a cseh fejlesztési projektek támogatását egymilliárd euróval csökkenti az eddig szubvenciók esetében tapasztalt nagy számú rossz felhasználás és visszaélés miatt, s ez az összeg még nőhet is - értesült nem hivatalos forrásból az Actualne.cz. A szankciók négy programot érintenek: a közlekedési és a környezetvédelmi közel 20 milliárd cseh koronát veszíthet, az Észak-kelet program 3,4 milliárdot, a vállalkozás- és innováció-támogatás 2 milliárdot. Ez összesen 25,4 milliárd korona, vagyis 1 milliárd euró. Hasonló számokat közölt a Dnes napilap is.

Az ügyről a Prague Post szerint az érintett minisztériumok nem voltak hajlandók nyilatkozni. A pénzügyminisztérium szóvivője, Ondrej Jakob ezt azzal indokolta, hogy az Európai Bizottság ezt az információt bizalmasnak minősítette és elvárja, hogy ennek megfelelően kezeljék. Annyit azonban elismert, hogy a fent említett programokról a minden uniós támogatásért felelős tárca rendelkezésére bocsátották a brüsszeli bizottság auditorai jelentéseiket, amelyek előzetes megállapításokat, következtetéseket és javaslatokat tartalmaznak.Ezek másolatait megkapta a közlekedési, a környezetgazdálkodási és az iparügyi minisztérium is.

Marcela Klichova, az Észak-kelet program igazgatóságának tagja azonban elmondta, hogy minden, augusztus végéig jóváhagyott program szubvenciójának 10 százalékát elvonják, a már kifizetett projektektől emellett 11,2 százalékot vesznek el, ami egyedül ennek a programnak összesen 3,4 milliárd eurós veszteséget jelent. Több milliárd eurós támogatást veszít el az oktatási minisztérium, amely mintegy 55 milliárd koronányi uniós dotációt kezel, amit 2,75-5,5 milliárddal csapolnak meg.
Ezzel várhatóan még nem érnek véget a büntetések, mert jelenleg is folyik több program auditálása, és továbbiakat is terveznek.