A hatóság azt követően lépett, hogy a tartományi parlament megbízásából készült független audit szerint Mappus mintegy 840 millió eurós kárt okozott az adófizetőknek, mikor 2010. decemberében a francia EDF konszerntől 4,7 milliárd euróért visszavásárolta a EnBW áramszolgáltató 45 százalékos pakettjét - írta a Handelsblatt.

A felülvizsgálat szerint érthetetlen, hogy az EDF által megadott 39,90 eurós részvényenkénti minimumárat a vevő Mappus miért alkudta fel kerekítéssel és az egy évvel korábbi osztalék figyelembe vételével 41,50 euróra, úgy, hogy még csak többségbe sem került a tartomány a vállalatban.

Az ügyben bűntársként megjelölt, ám a német sajtó által kiszivárogtatott e-mailek tanúsága szerint a háttérből a szálakat mozgató Morgan Stanley németországi vezetője, Mappus közeli barátja, Dirk Notheis komoly szerepet játszott az egyre terebélyesedő botrányban. A levelek alapján ugyanis az ő ötlete volt az EnBW-pakett visszaállamosítása, ráadásul kapóra jött, hogy az EDF vezérigazgatója kollégája, a francia Morgan Stanley első emberének ikerbátyja, így biztosra vehette, hogy sikerül véghezvinni az ügyletet és a bank is megkapja zsíros tanácsadói jutalékát.

A biztonság kedvéért azonban olyan emaileket is küldött Mappusnak amelyben felszólította, hogy szervezzen egy találkozót "Sarkoval", esetleg kérdezze meg "anyut" (Angela Merkelt), hogy ő tudna-e ebben segíteni. (Notheis idén júniusban a botrány miatt határozatlan időre fizetés nélküli szabadságra ment.)

A túl magas vételár mellett gondot jelent az is, hogy a választások előtt sokak által kampányfogásnak nevezett vásárlást a konzervatív CDU színeiben kormányzó Mappus a tartományi parlament megkérdezése nélkül, puccsszerűen hajtotta végre. A Baden-Württemberg-i alkotmánybíróság erre hivatkozva még 2011 őszén alkotmányellenesnek ítélte az ügyletet.