A kelet-európai átalakulás finanszírozására 1991-ben alakult pénzintézet hétfői bejelentése szerint az alkalmazott a bank befektetési tevékenységért felelős részlegénél dolgozott, és az EBRD maga utalta az ügyet a londoni City rendőrségének hatáskörébe, bűncselekmény gyanújával. Az illetőt a hétfői EBRD-közlemény szerint már kihallgatták - írja az MTI.


Az ügyben átfogó belső vizsgálat indult.


Az EBRD-nél az MTI érdeklődésére hétfőn semmilyen további részletet nem fedtek fel a szóban forgó alkalmazottról, így nem válaszoltak az illető állampolgárságára és a bűncselekmény mibenlétére vonatkozó kérdésekre sem.


Az EBRD egyik illetékese annyit elmondott, hogy a banknál külön munkacsoportot hoznak létre az ügy hátterének felderítésére, és annak meghatározására, hogy milyen pótlólagos óvintézkedéseket kell érvénybe léptetni a hasonló esetek elkerülésére.


Az EBRD tavaly - a Kelet-Európát sújtó pénzügyi válságra válaszul - 55 százalékkal 7,9 milliárd eurós rekordszintre növelte finanszírozásait a tevékenységi területét alkotó 30 országban. A kihelyezések zöme a pénzügyi szektornak jutott, mert a bank elsődleges célja volt a hitelezés fenntartásának elősegítése a válságidőszakban, elsősorban a kisvállalatok számára.