A magas munkanélküliség, az államok erőteljes eladósodása, a törékeny pénzintézeti rendszer veszélyezteti a világgazdaság talpra állását - szögezte le a Nemzetközi Valutaalap (IMF) féléves rendszerességgel kiadott elemzésében. A szervezet szerint a döntéshozóknak bátrabb lépéseket kellene tenniük a fellendülés fenntarthatóvá tétele érdekében.

A szervezet szakértőinak aggodalma számszerűen kifejeződik abban, hogy 2011-ben kisebb GDP-növekedést várnak a világ minden jelentős országában és régiójában, mint 2010-ben. Az IMF kifogásolja, hogy sok fejlett ország, köztük az USA egyelőre adósak azokkal az intézkedésekkel, amelyek átterelnék gazdaságukat az állami gazdaságösztönzés pályájáról a fogyasztás és exportvezérelt növekedésre.

Ezzel egyidejűleg a feltörekvő országok, elsősorban Kína gyengén tartják nemzeti valutájuk árfolyamát és gazdaságuk teljesen kiszolgáltatott a kivitelnek. Ennek eredményeként a világgazdaság fellendülése gyenge és kiegyensúlyozatlan, ami magában hordozza a kilábalás megtörésének kockázatát - kommentálta a jelentést Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza.

Mindezek alapján a Valutaalap azt ajánlja, hogy a feltörekvő országok kezeljék rugalmasabb devizáik árfolyamát, a fejlettek pedig gyorsítsák fel pénzügyi helyzetük egyensúlyának helyre állítását.

Az IMF áprilisi jelentéséhez képest rontotta a világgazdaság egészére adott jövő évi növekedési előrejelzését: eszerint a világ GDP-je a korábban várt 4,8 százalék helyett csak 4,2 nőhet 2011-ben.

Az USA gazdasága 2,3 százalékkal bővülhet jövőre a fél éve várt 2,9 helyett, a német GDP viszont 1,6 százalék helyett kettővel emelkedhet. Az eurózóna egészének növekedése szintén jobb, lehet a korábban vártnál, igaz, az 1,5 százalékos friss előrejelzés csak 0,2 százalékponttal haladja meg az áprilisi prognózis.