Eldőlt a verseny a szomszédban

Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján.
Domokos László, 2019. március 31. vasárnap, 07:36
Fotó: Reuters

Az este tíz órakor befejeződött voksoláson leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján Zuzana Caputová a voksok 58,27 százalékát kapta. A részeredmények szerint Maros Sefcovicra a voksolók 41,72 százaléka szavazott.

A legutolsó támogatottsági felmérés a választás második körében Zuzana Caputovának 60,5 százalékot, Maros Sefcovicnak pedig 39,5 százalékot jósolt.

Caputová Szlovákia történetének első női elnöke lesz.

Maros Sefcovic elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, a már leadott voksok 60 százalékának összesítése után. Hasonlóképpen tett Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta: bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában - írta az MTI.

Caputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette: első államfői útja Prágába vezet majd.

A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor 48,74 százalékot tett ki. Az eddigi államfőválasztások második körében rendszerint magasabb volt a részvételi arány, mint az első körben. Ez alól eddig a 2004-es elnökválasztás volt csak kivétel.

Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. A voksolás hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.03.31 17:07

A szlovákiai magyarok nem azok a magyarok "Nélküled" nyávergók, hanem demokráciában élő öntudatos állampolgárok.
Nézzük csak: Dunaszerdahelyi járás

Zuzana ?aputová

83,94 %

Szlovákiában kell keresni a jövőbe néző magyarságot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.03.31 12:42

A visegrádi négyeknek nevezett képződmény ,egyik állama Szlovákia, megmutatta : van lehetőség a populista,hazug, gátlástalan, közpénz milliárdokat büntetlenül elmagánosító, hatalom bitorlók leszavazására ! Caputova az első
szöget verte be a NER koporsójába ! Kár ,hogy nincs a magyar politikai életben hasonló karizmatikus nő vagy
akár férfi, ellenzéki EMBER , aki mögé felsorakozhatnának a fineszes fideszesek leváltását igénylők !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.31 11:21

"Gratulálok Csaputovának és a kinti magyar szavazóknak!
Zuzana Caputová ismét több kisebbség nyelvén, köztük magyarul is megköszönte a támogatást."
Intelligensebb mint a népnemzethi Orbán.
Csehszlovákiában a cseh hagyományokra visszavezethetően mindig nagyobb volt a demokrácia és az emberi szabadság mint Magyarországon. Ez nyilván a mai önálló Szlovákia örökségének része!
Én még beszélhettem olyan magyarokkal, áttelepültekkel akik ott gyerekeskedtek. Kifejezetten jól érezték magukat, az életszínvonal is magasabb volt. A bajok a magyar bevonulással kezdődtek, akik odaát maradtak a Hlinka bandát szenvedték.
Mindenesetre szívből gratulálok az elnök asszonynak, az Isten áldja a munkáját!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.31 10:29

Ja mégis van egy cikk erről, csak jól eldugva, nehogy észrevegye valaki. Faxa.
Még a végén a napit is beolvasztaná a diktátor a hírtévébe.
Gratulálok Csaputovának és a kinti magyar szavazóknak!
Zuzana Caputová ismét több kisebbség nyelvén, köztük magyarul is magköszonte a támogatást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html