Sebastián Pinera chilei államfő pénteken aláírta a parlament által elfogadott törvényt, amelynek értelmében az állampolgárok még nyugdíjba vonulásuk előtt egy alkalommal kivehetik az országos nyugdíjalapba eddig befizetett megtakarításuk tíz százalékát, ezzel enyhítendő a Covid-19 járvány miatt kialakult nehéz anyagi helyzetüket - írta az MTI nyomán az ATV.hu.

Annyit tudnak csak az emberek, hogy csütörtöktől lehet megkezdeni az említett pénzek kivételét (miután a törvény megjelenik a hivatalos közlönyben), az viszont sokaknak gondot okoz, hogy az első szakaszban ezt csak elektronikus úton tehetik meg. Hétfőn azért járultak sokan a hivatalokhoz, mert sok embernek nincs internet hozzáférése (van, akinek telefonja és munkája sincs éppen), de korábbi megtakarításaiból most sürgősen ki kellene vennie az említett tíz százalékot a megromlott anyagi helyzete miatt.

A pénzek kivételéhez egy teljes év áll rendelkezésre, ezért azt kérik a hatóságok, hogy akinek nincs nagy szüksége rá, egyelőre lehetőleg ne éljen a lehetőséggel.

Az új törvény alapvető változást hozhat a jelenleg érvényben lévő 1980-ban bevezetett - nyugdíjrendszerben. Az állampolgároknak ugyanis ma fizetésük tíz százalékát minden hónapban be kell fizetniük a nyugdíjalapokat kezelő magánvállalatok (AFP) pénztáraiba, e cégek pedig befektetik a pénzeket a piacokon. A chilei ellenzék már régóta sürgeti a mostani - az egyéni befizetések "tőkésítését" alkalmazó - szabályozás reformját, és inkább a vegyes modell bevezetését javasolják a nyugdíj-megtakarítások kezelésénél.