Magára talált a kínai gazdaság

Héthavi csúcsot döntött a kínai szolgáltató szektor novemberben az exportmegrendelések bővülésének következményeként.
Rácz Gergő, 2019. december 4. szerda, 07:45
Fotó: Napi.hu / Szakonyi Péter

A kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben 53,5 pontra emelkedett az októberi 51,1 pontról, ezzel április óta a legjobb eredményt produkálva. Az adat meglepetést okozott, mivel elemzők a növekedés ütemének minimális gyorsulására, 51,2 pontra számítottak - derül ki a Caixin Insight Group kínai gazdaságkutató intézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató, az MTI által szemlézett felméréséből.

A mutató immár 2005 óta áll a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos érték felett.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index szintén gyorsuló növekedést mutatott: a múlt hónapban 53,2 pontra emelkedett az októberi 52,0 pontról. A novemberi eredmény a legmagasabb adat a múlt év februárja óta.

A feldolgozóipar csaknem három éve a legnagyobb ütemben nőtt: a Caixin feldolgozóipari BMI novemberben 51,8 pontra emelkedett az októberi 51,7 pontról. A novemberi adat 2016 decembere óta a legjobb mutató, akkor 51,9 pont volt a feldolgozóipari BMI.

A szolgáltatói ágazatban és a feldolgozóiparban négy hónapja a legnagyobb ütemben emelkedett az új export megrendelések állománya, és a növekedés ütemének gyorsulása volt megfigyelhető az új belföldi megrendeléseket is magában foglaló indexben is.

Az Egyesült Államokkal folytatott, egyre elhúzódó kereskedelmi háborútól és a lankadó befektetési kedvtől sújtott kínai gazdaság fejlődése a harmadik negyedévben közel harminc éves mélypontra zsugorodott, elemzők szerint pedig jövőre akár 6 százalék alá is csökkenhet, amire 1990 óta nem volt példa.

HOZZÁSZÓLÁSOK