CNN: egy kiújuló örmény-azeri háborúskodás "beszippanthatja" a nagyhatalmakat is

A Magyarország által átadott azeri baltás gyilkos kegyelemben részesítése és hőssé avatása hazájában elmérgesítette az Örményország és Azerbajdzsán között Hegyi Karabah miatt feszülő régi viszályt, s e fejlemény háborús félelmeket kelt - írta honlapján a CNN amerikai hírtelevízió az ügyről közölt összefoglalójában.
Inforádió, 2012. szeptember 7. péntek, 08:07
Fotó: Napi.hu

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Safarov azeri katonatisztet, aki hazájában azonnal elnöki kegyelmet kapott. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

A CNN cikke szerint az általa megkérdezett elemzők arra figyelmeztettek, hogy egy kiújuló örmény-azeri háborúskodás "beszippanthatja" a nagyhatalmakat is.

Thomas de Waal, a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért (Carnegie Endowment for International Peace) Kaukázus-szakértője azt mondta a CNN-nek: egy ilyen konfliktus súlyos zavart okozna a világ energiapiacain, mivel a Kaszpi-tengeri térség olaj- és gázkincsét szállító vezetékek a konfliktusövezet mellett haladnak el.

Sabine Freizer, a Nemzetközi Válságcsoport (International Crisis Group - ICG) Európa-programjának igazgatója azt mondta, hogy az ügyre felfigyeltek a nagyhatalmak. "A kormányzati tisztségviselők tudatában vannak az Egyesült Államokban és Oroszországban egyaránt, s az európai vezetők között is annak, hogy ez a konfliktus egyre súlyosbodik. Valamit tenni kell (a folyamat) megállítására" - fogalmazott.

"Ez az ügy egy egész lépcsővel visszavet bennünket" - vélekedett de Waal a Carnegie Alapítványtól.

A Hegyi Karabah miatti feszültség a két nép erős kulturális kötődéseit tükrözi, amit Szergej Markedonov, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) vendégösztöndíjasa úgy jellemez, hogy a terület egyfajta "Jeruzsálem mindkét társadalom számára".

A két ország között Hegyi Karabah és más területek hovatartozása miatt zajló vita egyike "a szovjet korszakból örökölt megoldatlan konfliktusoknak" - mondta Freizer. Miközben új független országok jöttek létre a Szovjetunió romjain, "senki sem összpontosított erre a konfliktusra". "Ez a térség sohasem kapott olyasféle támogatást, mint Jugoszlávia", amelynek feldarabolása nagy háborúkhoz vezetett Boszniában és Koszovóban.

Azonban "2011 óta a helyzet rosszabbodását érzékeljük". A gyilkosnak adott kegyelem pedig bizonyos felháborodást keltett - idézi a CNN Freizert, aki szerint ami történt, "megbotránkoztatta az embereket".

"Örményországnak Oroszország az egyik katonai szövetségese. Azerbajdzsánnak Törökországgal vannak szoros katonai kapcsolatai, és mindkét ország határosak Iránnal" - vázolta a térségbeli viszonyokat de Waal. Emellett, mint mondta, az amerikai örmény közösség "verni fogja a dobot", az Egyesült Államok lépését szorgalmazva.

Markedonov attól is tart, hogy egy súlyosbodó konfliktus fegyverkezési versenybe torkollhat. Szerinte az incidens arról tanúskodik, hogy a két ország polgárai közül sokan nem lennének hajlandók kompromisszumra, és nem akarnak visszatérni a békefolyamathoz. S mindez szerepet kaphat a közelgő választásokon, amely miatt Ilham Aliyev azeri és Szerzs Szargszján örmény elnök egyaránt erősnek akar látszani a választók előtt.

De Waal egy, a BBC által kedden közölt cikkében arra is kitért, hogy Magyarország "még nem adott teljes magyarázatot" arra, milyen megfontolásokból ment bele a Safarov átadásáról szóló tárgyalásokba. A szakértő fekete hétnek nevezte a történteket a karabahi konfliktus békés rendezése szempontjából, s azt mondta, "ez most egy teljesen kifejlett államközi összetűzés, egyelőre beláthatatlan következményekkel".

De Waal szerint a diplomatáknak most keményen kell dolgozniuk. Ha megszakad a békefolyamat, a "légüres teret háborús beszédek töltik majd ki" - fogalmazott a CNN-nek.

"Ha van egyáltalán fényes oldala ennek a sötét epizódnak, az az lehet, hogy a nemzetközi közösség most nagyobb figyelmet fordít egy Hegyi Karabah miatti újabb örmény-azeri konfliktus veszélyeire" - írta de Waal a CNN-nek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.09.08 14:54

@Ordog666:

Máshogy látom.
A nagyhatalmak akik tehettek volna valamit a vérengzések megállításáért akkor nem tettek semmit most pedig mint gyöngytyúk a takonyra csaptak le az azeriek átverésére.
A felelősök (akik most elérhetőek, hiszen a Szovjetunió megszűnt): Azerbajdzsán, Oroszország, USA, ENSZ, NATO és még az unió és Örményország is előrébb sorolható, mint Magyarország.
Ehelyett a mi zászlónkat égetik.
Vannak magyarok akik ezt helyesnek tartják és még igazat is adnak a hazug sajtónak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.09.08 13:37

@USE: Kedves USE !
A nevet elírtam, de ugyanarról van szó: Markedonov,
USE, szept 8, 7: 09
Az ügyben senki nem Magyarország ellen küzd, hanem megpróbálják illetékesek a Magyarország által szított tüzet oltani!
Ténylegesen akkor lennél érthető, ha színt vallanál!
Egyszer azt teszed felelőssé, akik " magyar zászlót égetnek "
Azután " az igazi felelősök a konfliktusért "
Most örményekről beszélsz, vagy azeriekről ?
Zum Teufel! Ja ! Ja ! Jawohl !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.09.08 12:54

@Ordog666:

Hol és mikor hivatkoztam Makarovra?...
Sztálin a Kaukázuson túli Ügyek Szovjet Irodája javaslatának ellenére dobta oda Azerbajdzsánnak Hegyi Karabahot.
Nem Jeruzsálemhez hasonlítanám a fennálló helyzetet, mint a megszólaltatott napi.hu szakérő, hanem pl. Sopronhoz ha a népszavazás ellenére sem csatolták volna Magyarországhoz a hűség városát.
Az az elvtelen aki egy ügyben nem vállal színt.
Az ügyben mindenki alaptalanul Magyarország ellen küzd.
Egy hatályos és minden jogi követelménynek megfelelő jogi procedúra során magyar zászlót égetnek, magyar embereket fenyegetnek, egy országhoz semmiképpen nem köthető konfliktus kiújulásával vádolják.
Pont azok akik az igazi felelősök a konfliktusért.
Zum Teufel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ordog666, 2012.09.08 11:30

@SzaszaG: Kedves SzaszaG !
Eddig a jobboldal oszlopaként szoktál nyilatkozni.
Most mi van ?
Örményország egy perzsa népcsoport, legfőbb szövetségese Oroszország mellett Irán !
Ki támogatja szerinted Azerbajdzsánt ?
A katonai szövetségi rendszert is ismered ?
Üdv: szegény ördög666
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.08 11:15

@Ordog666:
Persze, mert a többit kiírtották.

Lassan olyanok lesznek, mint egy második Izrael.
Sziklák is megszállják a pelesztinokat,írtják őket, holokausztot hajtanak végre. Közben a térség legnagyobb agresszorai, követelik Irán megtámadását. Egyébként őket kellene megtámadni atomfegyvereik miatt és mert fasiszták, népelnyomók. De van pofájuk sírni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html