Csak az energia lett drágább az USA-ban

A fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek októberben az Egyesült Államokban. Az elemzők nagyobb mértékű drágulásra számítottak.
NAPI, 2010. november 17. szerda, 14:59
Fotó:

A MarketWatch 0,3 százalékos elemzői konszenzusánál mérsékeltebb, 0,2 százalékos volt a fogyasztói áremelkedés mértéke októberben az Egyesült Államokban, a maginfláció pedig harmadik hónapja változatlanul 0 százalékon állt, bár a szakértők itt is számítottak minimális, 0,1 százalékos emelkedésre. Éves szinten 0,6 százalék volt az infláció, ami jócskán alulmúlja a Fed által meghatározott 2 százalékos célt, egyúttal alátámasztja a második eszközvásárlási program megindításának szükségességét is, hiszen a nyíltpiaci tanács egyik fő érve a pénznyomtatásra a deflációs nyomás enyhítése volt.

A Feden belül is megosztottsággal fogadott tervvel kapcsolatban a bostoni Fed elnöke - az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott makroadatokra utalva - szerdán megjegyezte: arra már csak azért is szükség volt, mert a várakozásokkal ellentétben nem várható a gazdaság teljesítményének növekedése a közeljövőben. A Fed számításai szerint a 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási programmal azonban a munkanélküliség is csökkenthető lesz, 2012-ig több mint 700 ezer új munkahelyet remél az akciótól a jegybanki feladatokat ellátó testület.

HOZZÁSZÓLÁSOK